Az elmúlt hetekben lehullott csapadékmennyiség hatására újból életre kelt a Mátra természetes vízhálózata. Hosszú ideje nem látott intenzitással rohannak le patakok a hegyekből, s több olyan vízfolyás vagy forrás is újra aktív lett, melyekben hónapok óta nem volt víz.

Patakvölgyekben vagy azok környékén tett sétáink, túráink során mostanság intenzív zúgásra, nagy robajra lehetünk figyelmesek. A hang forrásai pedig nem mások, mint a megduzzadt, felajzott mátrai patakok. Az sok eső újra aktivizálta a nyáron sok esetben akár teljesen kiszáradt patakokat vagy forrásokat, de a közelmúltban bejárt túráink során olyan mederrel is találkoztunk, melyben évek óta nem láttunk vizet.

Meghízott a Bene-patak

A Mátra egyik központi víz folyása is nagy küzdelmet folytatott a tavaly nyári aszályos időszakkal. Vízből most azonban nincs hiány, s a patak morajlása is misztikusan hátborzongató – minderről videót is láthatunk, hallgatunk a közösségi médiában. (A patak cikkünk kiemelt képén látható.)

Az újfent régi pompájában működő patak látványára néhány olvasónkban feltörtek az emlékek: – “Gyermekkoromban ez még nyáron is átlagos vízmennyiség volt! Mikor megáradt a patak tavaszi hóolvadáskor, a nagy kövek görgetését is behallottuk a faluba, s olyan is megesett, hogy a gyaloghidat is el mosta a víz. Igaz, az már 70 éve volt.” – idézi fel régi emlékét Cs. József egy hozzászólás formájában.

“Régen ez a vízhozam teljesen megszokott volt! Nem nehéz elképzelni hát, hogy a völgyben egykor híres posztóverő kallómalmok működtek!” – írja egy másik internetfelhasználó.

Érdemes a Bene-patakon túl a szomszédos Csatorna-patak völgyét is meglátogatni vagy a Sástó közelében fekvő Farkas-kutat is felkeresni, illetve újra aktív a Kékestetőn található Jávoros forrás is, mely hazánk egyik legmagasabban fakadó forrása, s az elmúlt száraz időszakok után most újra kóstolható kristálytiszta, zamatos vize.

Ismét működnek a vízesések Mátrakeresztesen 

A Mátra kevés vízeséseinek két képviselője, a mátrakeresztesi Alsó- és Felső-vízesés is újra működésbe lépett. A Nyugati-Mátra fő tömegéről, a Muzsla és a Nyikom oldaláról lezúduló csapadékvíz gyönyörű természetes lépcsőkön halad Mátrakeresztes felé, majd e csodás megtett út koronájaként először a Felső-, majd az Alsó-vízesésen keresztül torkollik a falu határában csörgedező Kövicses-patakba.

Az utóbbi években többször is előfordult, hogy az aszályos időszakok közepette ezek a patakok, vízfolyások elapadtak, a vízesések teljesen kiszáradtak, vagy csak a hirtelen lezúduló csapadékkal járó záporok, zivatarok után léptek működésbe, s akkor is csak rövid ideig. Most azonban mind a két zuhatag aktív, csodaszép élményekkel várja a látogatókat. Aki említett természeti szépségek felkeresésére indul, feltétlenül számoljon a nedves, sáros erdei viszonyokra, és kizárólag megfelelő felszereléssel és túratapasztalattal keressék fel az ilyen és hasonló a kalandos helyszíneket.

Újra aktív a Nagy-Lipót folyás 

A Galya-tető alatt eredő Nagy-Lipót folyás a Csórréti-víztározó egyik táplálója. A részben egy gyönyörű fenyvesben csörgedező patak már hosszú ideje ki volt száradva, a most jellemező jelentős csapadékhullás következtében azonban gyönyörű lépcsőket, szinte fátylakat képez a mohás kövek között, az egymásba kapaszkodó fenyők természetes sötétjében. A turistaúton nem, csak erdészeti úton elérhető, kristálytiszta vizű patak a Mátra egyik ékköve, melynek zúgása a fenyvesek között valóságos magashegyi hangulatot idéz.


Az ereje teljében lévő természet ugyan megigéző, ám ne felejtsük el, hogy felkészületlenség esetén a megáradt patakok a természetjárókra nézve is rejthetnek veszélyeket. Kiemelten csapadékos időszak után néhány napig kerüljük a patakvölgyekbe tervezett hosszabb túrákat, s mindig csak megfelelő felszereléssel és kellő tapasztalattal induljunk útnak!

2023. 01. 30.
Kékes Online, Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi