Berobbant a tavasz, nyílnak a korai vadvirágok, langyos szél lengedezik, és madárének köszönti a hajnalt. A Mátra mély völgyeiben azonban még a tél uralkodik: jégcsapok függnek a sziklafalakon és megdermedtek a vízesések. Nemrég a parádfürdői Ilona-völgyben jártunk, mutatjuk, milyen csodás látvány fogadott minket az Ilona-vízesésnél.

Az előző hét jelentős fagypont alatti értékeinek köszönhetően káprázatos “jégkorszak” köszöntött be a Mátrában. Befagytak a tavak, látványos jégtáblák keletkeztek a patakokon, valamint megdermedt számos vízesés is. Felöltötte téli ruháját térségünk egyik legnépszerűbb természeti látványossága, a parádfürdői Ilona-vízesés is, mely így közel 10 méter magas jégszoborként tündökölt a természetjárók előtt.

A Parádfürdőről kellemes gyalogtúrával elérhető Ilona-vízesés évszaktól függetlenül nagy kedvenc természetbarátok körében. A hajdan itt élő Károlyi család előkelő tagjait is megigézte a környék szépsége – a történészek információi szerint ők is sok időt töltöttek ebben a mesés környezetben. A térség nem csupán szép, de gyógyító is: a levegő minősége kimagasló, a vasas-kénes forrásvizek pedig orvosilag igazoltan pozitív hatással vannak az emésztőszervi megbetegedésekben szenvedők számára. Ebből a vízből bárki kortyolhat a Szent István-cseviceforrásnál.

A Kékes keleti gerincétől északra húzódó árnyas, védett Ilona-völgyben az átlaghőmérséklethez képest sokszor jóval alacsonyabb értékeket mutat a hőmérő. Az előző hét fagyos éjszakáin többször süllyedt -15•C alá a hőmérséklet, melynek hatására lélegzetelállító “jégszoborrá” változott az Ilona-vízesés 10 méter magas zuhataga. A megfagyott vízesés jégcsapkavalkádja olyan, mint egy évszázadok óta rakódó hatalmas cseppkőképződmény, vagy éppen egy monumentális kristályorgona, mely tökéletes dísze volna valamely világhírű katedrálisnak.

Az egymásra precízen támaszkodó jégcsapok emeletes bálványa már nem sokáig lesz látható a völgyben, ugyanis az érkező melegedés hatására mindenhol gyorsan olvadnak a természet meseszép alkotásai.

Bárhol, s bármikor járunk a természetben, ne feledjük, hogy csak szemünkkel, valamint fényképezőink lencséjén keresztül csodáljuk a szépségeket, soha ne tegyünk kárt a természeti vagy az épített látnivalókban sem. Bárhová készülünk, mindig tájékozódjunk az aktuális időjárásról és helyszíni viszonyokról, melyhez mérten megfelelő felszereléssel és kellő tapasztalattal vágjunk neki túráinknak a balesetmentes, biztonságos és élvezetes természetjárás érdekében.

Kellemes túrázást, szép élményeket kívánunk Mindenkinek!

 

2023. február 18.

Szöveg: Demecs Norbi

Fotók: Bársonyné Edit, Borsi László és Csontos Zsuzsa
(A felvételek 2023. 02. 15-én készültek a Gyöngyösi Rákellenes Liga tagjainak jóvoltából.)