A Heves Megyei Hírlap és a heol.hu által indított közönségszavazáson olyan vármegyénkben munkálkodó emberekre adhattuk le voksunkat, akik kimagasló és példaértékű életutat tudhatnak magukénak. Az első három helyezett térségünk büszkesége.

Lakatos Márk kapta a legtöbb szavazatot, így idén ő lett Az év embere (Fotó: Czímer Tamás, Heves Megyei Hírlap)

A szavazóktól Lakatos Márk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Károly Róbert Campusának mesteroktatója kapta a legtöbb voksot. A pedagógus a gyógynövényeknek szentelte az életét, s 2017-től kezdődően ő dolgozta ki a campuson a gyógy- és fűszernövény szakot. A heol.hu-nak adott interjújában elmondta: szabolcsi nevelőszülők gyermekeként nőtt fel. Gyermekkorát végigkísérte a mezőgazdaság, nagy kertet műveltek, ­háztáji gazdálkodást is folytattak, először mégis művészeti pályára készült. – A nyíregyházi művészeti szakközépiskolába azonban nem vettek fel. A mezőgazdasági szakközépiskolát kezdtem el azzal, hogy egy év múlva megpróbálom újra a művészetit, de ott ragadtam, s a kertésztechnikumot is elvégeztem. A főiskolai jelentkezést – lázadó fiatalként – az motiválta, hogy minél messzebb kerüljek otthonról, így jelentkeztem végül az akkori gyöngyösi főiskolára. Annak elvégzése óta itt dolgozom. Kezdetben a kollégiumi teendőkkel, marketingügyekkel foglalkoztam, majd a szükséges egyetemi diploma megszerzése után óraadó lettem, 2010-től pedig főállásban oktatok – emlékezett vissza Lakatos Márk a heol.hu kérdésére. A Gyöngyösön élő mesteroktató nagyon szeret emberekkel foglalkozni, nyaranta tanít a Bükkben szervezett gyógynövényismereti táborokban. Mint a heol.hu-nak elmondta, a munkája számára inkább hobbi. Ha közben a gyógynövényekkel is foglalkozhat, abból csak jó sülhet ki.

Demecs Norbert, aki 2020-ban a Heves Megye Nagykövete címet is elnyerte (Fotó: Nemes Róbert)

A második helyen végzett Demecs Norbert túra- és idegenvezető, aki egyben Heves megye nagykövete, s portálunk túraszakértője is. A fiatalember gyermekkora óta a Mátra bűvöletében él, a hegység csodáival, történeteivel, családi kirándulásaik alkalmával ismerkedett meg. Alig múlt 15 esztendős, amikor úgy döntött, turisztikai szakember lesz. Egy hátizsákkal és a zsebpénzéből vásárolt fényképezőgéppel vágott neki álmai megvalósításának. 15 évesen ő lett az ország legfiatalabb túravezetője, az azóta eltelt egy évtizedben pedig megszámlálhatatlan élményt adott mindazoknak, akik részt vettek túráin. A Mátrának és a Bükknek nincs olyan szeglete, amit ő ne ismerne, melyről ne tudna hosszú perceken át mesélni. Nevét és tevékenységét ma már országosan ismerik, túráira hazánk minden részéből érkeznek térségünkbe a természetbarátok. Demecs Norbert sokrétű szakmai tudását nemcsak túrái során adja át a természet szerelmeseinek, televíziós műsorok kedvelt és népszerű vendége. Írásait, történeteit mára több tízezrek követik a közösségi oldalakon is. Az általa létrehozott I love Mátra vagy épp a Demecs Norbi túrái oldalak hatalmas népszerűségnek örvendenek, de lenyűgöző fotóival illusztrált cikkeivel a portálunkon is rendszeresen találkozhatnak az olvasók.

Dr. Domán Szilvia 2022-ben vehette át az Arany Kréta Vándordíjat (Fotó: Czímer Tamás)

Az év embere szavazáson Dr. Domán Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának egyetemi docense lett a harmadik. Egy korábbi interjúnkban elmondta, egyáltalán nem szerepelt a tervei között, hogy tanári pályára lépjen. Kezdetben érdekelte a vendéglátás, ám a család hatására végül a közgazdaságtan mellett döntött. “Az egyetemi tanulmányaim második évében szerettem bele a marketing tantárgyba. A diplomám megszerzése után kezdetben marketing-vezetőként dolgoztam, majd néhány fővárosi állomást követően költöztem vissza Gyöngyösre és a tanári pálya felé orientálódtam. Először csak átmeneti állapotként tekintettem erre a feladatra, ám az idő előrehaladtával annyira megszerettem, hogy immár 24 éve tanítok. A hallgatókkal töltött idő, a közös munka, a szakmám szeretete, s az egyetemről kikerülő szakemberek sikerei motiválnak, töltenek” – fogalmazott Dr. Domán Szilvia. Hozzátette: számára az egyik legfontosabb dolog az állatok szeretete és tisztelete. “Nekem is van két kutyám, akikkel rengeteg időt töltök, közülük az egyikük mentett kutyus. Nincs olyan hétköznap vagy túra, de még családi program vagy nyaralás sem, amely nélkülük telne. Sőt, még a tanóráimra is becsempészem őket, persze csak képletesen értve. Vallom, hogy sokkal nagyobb eredmény érhető el az oktatásban hétköznapi, vicces vagy kedves példákat prezentálva, melyek sokak szívéhez állnak közel.”

 

2023. február 23.

Kékes Online

Kiemelt fotó: MATE Károly Róbert Campus