A Mátra lábainál fekvő kertekben, parkokban, de már a természetben is bontják szirmaikat a tavaszi virágok. A magasabb hegycsúcsokon, így Galyatetőn is nehezebben, lassabban szökik be a kikelet. A tél és a tavasz határán kínálunk három különböző útvonalat és túratippet a természetbarátoknak.

A felfrissülésre vágyóknak 

A Mátra, így Galyatető gyógyító klímája is országosan ismert. Az jelenlegi országhatáron belül található hegyvidékeket elsősorban a trianoni elcsatolások után kezdték felfedezni, melynek következtében Galyatető is több figyelmet kapott, ám az igazi turisztikai áttörést az 1930-as évek végén megnyitott Nagyszálló, avagy Grandhotel Galya hozta meg. Galyatetőn remek sétautak vannak azok számára is, akik egy hosszabb túra helyett csupán egy rövidebb, frissítő, kora tavaszi sétán szeretnék megismerni az üdülőterület értékeit.

Látogatásunk során mindenképpen érdemes felkeresni az ország egyik legszebb fekvésű egyházi építményét, a Magyarok Nagyasszonya templomot, melyet a legtöbben Kodály kápolna néven ismernek.

Innen átsétálhatunk a szintén gyönyörű környezetben fekvő parkban, melynek különlegességei az öreg fenyők, melyek igazi hegyvidéki hangulatot teremtenek. A park mögötti bükkösben pár perc alatt érhető el a Galya-kilátó.

A kilátás szerelmeseinek 

Akik egy igazán káprázatos panorámában szeretnének gyönyörködni, azoknak az általunk csak “Piszkés-körnek” nevezett útvonalat ajánljuk. A túrát érdemes a kilátónál kezdeni, majd az Országos Kéktúra útvonalához csatlakozni. Utunk csodás bükkösben vezet a Péter-hegyese és a Galya-csúcs között, majd a Galya-fennsíkra lépve lenyűgöző vörösfenyves váltja a talajtakarót. Piszkéstetőig egy “hegyi hullámvasúton” haladunk, majd a csillagvizsgáló területének kerítése mellett elhagyjuk a Kéket, s a sárga + jelzésre térünk, mely egy rövid, de combos emelkedőt kínál. Néhány perc múlva elénk tárul a Nógrádi-medence, Bátonyterenyétől Nemtin és Kazáron át egészen Pétervásáráig, s az Eger-patak völgyének szeletéig elláthatunk. Körülötte a Cserhát és a Karancsság, valamint a Medves csúcsai ölelik a tájat, míg tiszta időben a Magas-Tátra csúcsai is felbukkannak. Rövid ereszkedő után csatlakozunk a sárga sáv jelzéshez, melyen még sokáig kanyarogva élvezhetjük a mesés panorámát. A sárga jelzésen kellemes túrával térhetünk vissza a Galya-fennsíkra.

A vadregényes kalandok kedvelőinek, irány Galyatető keleti oldala

Szintén az Országos Kéktúrához csatlakozunk, ám ezúttal az előbbivel ellenkező, keleti irányba kezdjük meg utunkat. A hátsó nagy parkolóból indulva ereszkedünk egészen a Mogyorós-oromig, majd a Rudolftanyai-elágazásig, ahol megkezdődik túránk kalandos szakasza. Első csúcsunk a Nagy-Lipót, melyet egy salakos, kőporos ereszkedő után a gyönyörű kilátást nyújtó Nagy-Lápafő kilátópontja követ, melyet legtöbben csak “Szépkilátóként” ismernek, a gyalogos és autós kirándulok egyaránt kedvelt megállója. Ezután egy combosabb emelkedővel érhetjük el a Mátra egyik legszebb panorámát kínáló csúcsát, a Vércverést, ahonnan a Parádi-medencére és a Bükk vonulatára láthatunk rá, előtérben a csodás parádsasvári kastéllyal. Tovább haladva a Bagoly-kő ismét lebilincselő kilátással kecsegtet, majd a Csór-hegy nyergébe érve eldönthetjük, hogy a Kéken Mátraháza felé folytatjuk a kalandos túrát vagy a Mária-úton Nyírjespuszta érintésével visszakanyarodunk Galyatető felé.

 

2023. március 25.

Demecs Norbi