Ha a Mátrába vezet az utunk, a közismert úti célok mellett érdemes kevésbé felkapott, ám annál több élményt rejtegető helyszíneket is felkutatni. E gondolatok jegyében ajánljuk Kisnánát, mely a Mátra délkeleti lábánál fekvő, gyönyörű település.

Kisnána elsősorban a vidék egyik legépebben fennmaradt, s különleges elhelyezkedésű váráról ismert, mely természetesen kihagyhatatlan látnivaló, mégis érdemes tágabb gyűrűben vizsgálni a környéket, hiszen számtalan izgalmas kalandra és legendára bukkanhatunk. Ezek közül csemegézünk most következő összeállításunkban.

 

A Mórévár

Kisnána az ország egyik legelőkelőbb származású nemzetségének, az Abáknak a birtoka volt. A mai Kisnána falu elődje, Egyházasnána a XII. században már bizonyosan létezett. A település Mindenszentek tiszteletére épült temploma a kisnánai vár mai kápolnájának elődjével azonos. Körülötte, a templomdombon terült el a falu temetője, amelynek legkorábbi datálható sírjai a XII. századból származnak. A 13. század elején az Aba nemzetség egyik ágából jött létre a Kompolti család, a família a 13. század végén két testvér, Kompolti Péter és Pál révén két ágra vált szét. Birtokosa volt a várnak a hírhedt rablólovag, Csulai Móré László is. Mórét innen a budai török pasa kiostromolta, őt és két fiát Konstantinápolyba hurcolta. Az 1500-ás évek végén felmerült az erődítmény helyreállításának és végvárrá alakításának terve, de erre valószínűleg már nem került sor.
A Kisnánai vár számos legendát őriz: ilyen például Móré kincse, az alvó sárkány legendája, a szerelmesek története és Mátyás király és a kőoroszlán története is, melyeket bővebben a várba látogatás során lehet és érdemes is megismerni.

Az Ördögvályú-völgy

Az Ördögvályú-völgy a Déli-Mátra egyik legszebb szurdokvölgye, melyet mégis igazán kevesen ismernek. A magasabb csúcsokról lezúduló víztömegek az elmúlt évezredekben megtették munkájukat, kialakítva az impozáns, helyenként több méter magas sziklafalakkal kísért völgyet. A szurdokba jelzett túraút ugyan nem vezet, mégis könnyen elérhető: A Kisnánáról a Mátra fő gerince felé vezető zöld jelzésen haladva, a kopár, fátlan réteken átkelve érünk el egy kilátószerű építményt, ahonnan érdemes visszapillantanunk az alattunk elhelyezkedő településre. Utunk nem sokkal ezután, egy göröngyös szekérutat követve fordul észak felé, az erdő irányába, követve az Ördögvályú-patak völgyét, melybe már az erdő fái között ereszkedve juthatunk le. Térkép használata természetesen elengedhetetlen ehhez a túrához, ám nem lesz nehéz dolgunk, hiszen a szűk környéken ez az egyetlen vízfolyás amelyet közelünkben a térkép jelölhet. A gyönyörű szurdokvölgy végigjárása után célszerű megmászni a Messzelátó-hegyet is, melynek déli oldalából gyönyörű kilátás tárul elénk.

A Macskavár

Nevével ellentétben a Macskaváron erődítést nem igen találhatunk, ám teraszos kialakítású kőrakásokat igen, melyek hosszú évszázadokkal ezelőtt itt tevékenykedő népek múltjára utalhatnak. A Macskavár a településhez tartozó természeti értékek egyik legszebbike, gyönyörű kilátással dél felé, de keletre és északra is szép panorámát nyerünk.
A különleges hangulatot kínáló sziklagerinc neve az egykor itt élő vadmacskákra utalhat. Jelzett túraút ugyan ide sem vezet, térképek és telefonos applikációk használatával könnyedén megtalálhatjuk a helyszínt, ahová a település nyugati széléről, a Domoszló irányába vezető műút mellett található vízmű telephelyétől északra tartva, dűlőutakon, majd erdészeti utakon juthatunk el. A gerinc megközelítése az utolsó szakaszon már igazán kalandos módon, sziklákkal tarkított meredek hegyoldalon történik, ám a csodás panorámáért mindenképpen érdemes felkapaszkodni a gerincre. A település háztetői, a vár tömbje, és a fölöttünk húzódó Mátra vonulatán túl egészen Egerig és a Nagy-Eged hegyig is elláthatunk innen.

 

2023. április 29.

Demecs Norbi

Kiemelt fotó: Kékes Online