Patrik 8 éves korában kezdett sportolni, akkoriban atlétikával foglalkozott, majd később, 2017-ben váltott terepfutásra, s saját maga legnagyobb meglepetésére abban az évben gyorsan meg is nyerte a Magyar Hegyifutó Bajnokságot. Az új sportág aztán a szenvedélyévé vált, s tehetsége kitartása sorra hozta a szép eredményeket: világbajnokságokon, világkupákon, rangos külföldi versenyeken gyűjtött tapasztalatokat és fényes érmeket.

A hegyifutással mintegy 3 éve foglalkozik komolyan, heti 6 napon át edz a Mátrában, hogy újra és újra legyőzhesse hazai és nemzetközi versenytársait, s végsősoron önmagát is.

Juhász Patrikkal beszélgettünk.

Mik voltak mostanában a legmeghatározóbb versenyeid?

A folyamatos edzésmunkának köszönhetően szezonról szezonra egyre jobb eredményeket értem el. A legnagyobb büszkeségem a tavalyi Hegyifutó Magyar Bajnoki első helyezésem, s hab a tortán, hogy ezen a versenyen idén ismét bajnok lettem. Külön öröm számomra, hogy helyi futóként sikerült szó szerint hazahoznom az aranyérmet a Mátrában megrendezett magyar bajnokságról. Tavaly a Kanári-szigetekre jutottam ki, ott képviseltem Magyarországot az Európa-bajnokságon, ahol a minden idők legjobb felnőtt Eb. férfi eredményét értem el. Andorrában az Ifjúsági Skyrunning Terepfutó Világbajnokságon egy nagyon erős mezőnyben a 14.helyet sikerült elcsípnem.

Időközben pedig felnőtt kategóriára váltottál.

2023-ban tízszeres magyar válogatott lettem, ugyanis kvalifikáltam magam az innsbrucki Hegyifutó Világbajnokságra, ahol már felnőtt kategóriában indultam. A megmérettetésen több mint 70 ország legjobbjai vettek részt. Végül a vertikál és classic számban is a középmezőnyben végeztem. Örülök, hogy ilyen eredményesen szerepelhettem, mert a felkészülésem mellett a tanulmányaimra is kiemelt figyelmet kellett fordítanom, ugyanis a Miskolci Egyetem első éves jogász hallgatója vagyok.

Hogyan tovább, mik a terveid a közeljövőt tekintve?

Ettől az évtől az egyetem és a tréningek mellett már képesített edzőként, online, személyre szabott edzéstervezéssel is foglalkozom, és az eddig szerzett tudásommal, tapasztalataimmal szeretnék segíteni a hozzám forduló jelentkezőknek aszfalt-, vagy terepfutásban, rövid és hosszú távon egyaránt.

Céljaim között szerepel, hogy részt vegyek a hegyifutó világkupa sorozatban, amihez a kijutás költségeit önerőből kell biztosítanom. Sajnos egyelőre még nem áll rendelkezésünkre ehhez elég fedezet, ezért jelenleg támogatókat, szponzorokat keresek álmaim megvalósításához. Bízom benne, hogy minden anyagi akadály elhárul a további versenyzés elől, addig pedig teszem, amihez a legjobban értek: szívvel-lélekkel edzek, gyűjtöm a kilométereket kedvenc terepemen, a Mátrában.

2023. 07. 23.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: beküldött