Az augusztusi kánikula idején is tökéletes döntésnek bizonyul, ha a Mátrát választjuk úti célként, ahol a csodás tájak mellett kellemes hőmérsékletű régiók várnak ránk. Amennyiben az államalapítás ünnepének alkalmából szeretnénk tematikus kirándulást választani, a térségben erre is bőven van lehetőségünk. Mutatunk 3 helyszínt a Mátraalján, ahová augusztus 20-án (is) érdemes ellátogatni.

 1. Pálosvörösmart, Mária-Park 
A Mátra déli lábánál fekvő Pálosvörösmart csodás, nyugalmas település a hegyek és az erdők ölelésében. A gyönyörű, virágos utcák közül az Építők útja végén, a temető szomszédságában található a káprázatos Mária-park, melynek központi szoboralakja Szent István királyt és Szűz Máriát ábrázolja, amint az államalapító király a Szent korona képében országunkat a Szűzanya oltalmába ajánlja.
Ez a szoborcsoport Varga Gábor szobrászművész munkája. A park gyalogtúrázók és zarándokok számára egyúttal szép úti cél, ahol kialakított pihenőknek köszönhetően rövidebb-hosszabb időt is eltölthetünk, valamint ivóvíz vételi lehetőséget és nyársalásra alkalmas pontot is találunk. Itt járva érdemes nem csupán a parkot felfedezni, de a közeli Holló-kő szikláira is ellátogatni a piros háromszög jelzést követve, ahonnan meseszép kilátás nyílik az Alföldre, Mátrafüred-és Gyöngyös, valamint a Sár-hegy irányába, továbbá a Nyugati-Mátra csúcsaira.
2. Mátrafüred, Máriácska 
A Mátrát akár a jelenések vidékének is nevezhetnénk, hiszen több, főként a Szűzanyához köthető csoda történt ezen a vidéken az elmúlt évtizedekben, évszázadokban.
A Gyöngyöshöz legközelebb eső, erdők mélyén fekvő kegyhely a mátrafüredi Máriácska. Mint az ilyen jellegű helyszínekről, így Máriácskáról is sokféle legenda és mesés gyógyulás vált közismertté.
Ezek közül a leginkább elterjedt és talán leginkább szívhez szóló csoda Kossa József, gyöngyösi adótiszt rendkívüli gyógyulásának története. Az akár a Szentírás csodás elbeszélései közé is beilleszthető feljegyzés közel 120 évvel ezelőttről származik. A történet szerint Kossa József gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, melyen már orvosai sem tudtak segíteni. Végső elkeseredésében küzdelmes sorsát a Jóisten kezébe ajánlotta, aki Máriácskához vezette őt. József itt imádkozva kért a Szűzanya és az égiek segítségét, majd felépült gyógyíthatatlannak hitt betegségéből. “Szeretett jóatyánk felgyógyulásának emlékére hálából Kossa Emma és Lajos” – olvasható most is a helyszínen.
Máriácska könnyű sétával, alig fél órás túra során mindössze 1 kilométer távolságot megtéve érhető el Széky István útján, a piros sáv jelzésen.
3. Szurdokpüspöki, Szentkereszt-kút 
A Mátra nyugati csúcsainak lábánál bújik meg a gyönyörű fekvésű Szurdokpüspöki, mely nem csak a hagyományos értékek és a szabadtéri programok kedvelői számára különleges helyszín, de gyönyörű túrautak indulnak innen a Mátra nyugati bércei felé, a Koncsúrokra és a Muzslára is.
 A település keleti határában emelkedik Hollósdomb, ahol egy legendás, gyógyító helyszín vonzza a kirándulókat és a zarándokokat – a Szentkereszt-kút, Táltos-kút vagy Istenanyánk Szent kútja néven ismert csodaforrásról évezredek óta úgy tartják, gyógyító erővel és különleges energiával bír. Szent István királyunk idejében Szurdokpüspöki egyike volt Magyarország szellemi központjainak. Ekkor három ilyen hely, szellemi központ volt az országban: Esztergom, Kalocsa és Szurdokpüspöki. Istenanyánk szent kútjának helye egy ősi szakrális központ lehetett. A Szurdokpüspöki térségében folytatott ásatások eredményeiként kelta időbeli emlékeket is találtak, melyek 12 ezer évesek.
Hajdanán Szent István király jelölte ki Magyarország egyik szellemi központját ezen a helyen. Nemcsak a szellemi vezetés központja lett ez a hely, de emberek ezrei, százezrei zarándokoltak el ide. Olyan láthatatlan, megmagyarázhatatlan, kézzel foghatatlan, mégis tapasztalható csodák történtek, melynek híre ment az egész világban. Aki ennek a kútnak a vizéből ivott, aki ennek a kútnak a vizében megmosakodott, azok meggyógyultak.
 A szépen felújított és lelkesen gondozott, nyugalmat és békességet sugárzó forrás könnyedén megközelíthető Szurdokpüspökiből, az Ifjúság utcán haladva, melynek végén táblák jelzik a forrás és a közeli parkoló helyét.
2023. augusztus 19.
Demecs Norbi