Tájház, kerékpárosok számára is nyitott pihenőpark és nyilvános mosdó is készül a falu központjában a Mátra kapujában fekvő kis településen. Miközben javában folyik a Verpelét-Sirok kerékpárút építése, a nyomvonal mentén fekvő Tarnaszentmária is látványos és fontos beruházásokon dolgozik.

Néhány éve a Magyar Falu Program finanszírozásával saját ingatlant vásároltak a falu központjában, mely egy elhagyott kis parasztház volt hatalmas udvarral. Az épület megvásárlásán túl a tető felújítására is jutott pénz, majd a további munkálatokat önerőből finanszírozták, finanszírozzák.

Az épület mögé egy nyilvános mosdót, vizesblokkot építenek, melyet közterületek fejlesztésére kapott keretből szintén a Magyar Falu Program finanszíroz. A házikó melletti hatalmas udvar falusi rendezvények helyszínéül szolgál majd a jövőben, valamint pihenőhelyként is használható lesz. Így nem csak a helyek, hanem az erre kerékpározók a Mátrába jövet-menet betérhetnek majd pihenni, de a mosdót is használhatják bármikor.

Ha munka van, a falu polgármesterére mindig lehet számítani.

Flesh Gabriella polgármester tervei szerint a kerékpáros turistákra nagy figyelmet szeretnének fordítani a kerékpárút elkészülése után, így számos tervük van a pihenőhely funkcióinak kialakítását illetően.

Az épület mellé még járda fog épülni, valamint hátra van a tereprendezés, parkosítás. Az épületen belül több szoba található, melyek különböző funkciót kapnak majd: tájház jellegű kiállítás, “retroszoba” az önkéntes tűzoltók és katonaság felszereléseivel, valamint felajánlásokból agancs kiállítás is látható lesz majd. Az épület leghátsó részben konyha lesz, amit a rendezvényekhez használhatnak a továbbiakban.

Ha ez még nem lenne elég, az utóbbi időben Tarnaszentmáriára érkezett géppark számára is megfelelő helyet alakítottak ki. A falubusz, a kistraktor, és a hozzá kapcsolható utánfutó és más felszerelések számára 3 állásos gépbeállót építettek, melyeken az utolsó simításokat végzik már. Az eddig az udvaron álló használaton kívüli járművek ezután már takaros kis szálláshelyükön pihenhetnek majd másnapi munkakezdésükre várva.

Tarnaszentmária határába ért a készülő Verpelét-Sirok kerékpárút

2023.09.15.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter