A Gyöngyösi Esték vendége ezúttal Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Dr. Záray László, a Mátra Biker Sport Club Egyesület elnöke volt, a meghívottakat Szókovács Péter, a Városom, szeretlek! Egyesület elnöke köszöntötte.

Németh Balázs elmondta: híradós karrierje után új kihívásokat keresett, s az atlétikai vb szervezése erre kiváló terepnek bizonyult. A vb-vel hosszú idő után ismét megérkezett kedvenc közegébe, a sportba. Jómaga is sportolt, családjával gyakran síelt a Kékestetőn, s középtávfutóként ért el eredményeket. Az ELTÉ-n meteorológiát tanult, a Testnevelési Egyetemen sportmenedzserként végzett, majd tévézni, híradózni kezdett, s az élete most, 25 év után kanyarodott vissza az atlétikához.

Németh Balázs a házigazda Szókovács Péterrel

Az atlétikai világbajnokságra, a világ 3. legnagyobb sporteseményére, 195 ország több mint 2000 sportolója érkezett hazánkba, a tv-ben több mint 1 milliárd ember követte, a sportlétesítmény kihasználtsága meghaladta a 95%-ot, s több mint 400 ezer jegyet értékesítettek az eseményre.

Németh Balázs kiemelte: a verseny egyik nem titkolt célja volt, hogy minél több embert rávegyenek a mozgásra, ezért számos szabadidős sporteseményhez – köztük a Tour de Mátrához – csatlakoztak, s akik ezekre neveztek, fél áron vehettek jegyet a vb-re.

A rendezési jogot Magyarország 2018-ban nyerte el, 2019 januárjában indult a munka, a szervezőbizottsághoz Németh Balázs 2022-ben csatlakozott, s attól kezdve „Sprint-tempóban futottunk maratont” – fogalmazott. A vb nem csak egy verseny volt, hiszen rengeteg extrával – kísérőeseményekkel, látványos pályavezetéssel, szurkolói zónákkal – gazdagították, hogy hazánkat a versenyzőknek és a szurkolóknak a lehető legteljesebb módon mutathassák be. A versenyszervezésbe is rejtettek különlegességeket, például az érmek átadására szolgáló medálplázát, amit a szövetség elnöke átvételre is javasolt a következő házigazdának, Japánnak is. Jelenleg még a vb adminisztrációs lezárása zajlik, amint ez befejeződik, érdemes további szakmai feladatokba bekapcsolódni – válaszolta Németh Balázs a terveit illető kérdésre. A legközelebbi nyitott dátum nyári olimpia rendezésére 2036, a rendezés nagy álom és bátor terv, de nem lehetetlen kihívás Magyarország számára.

Az est másik meghívottja, Dr. Záray László Gyöngyösön született és tanult, majd az orvosi egyetem elvégzése után gasztroenterológusként, belgyógyászként, majd a gyógyszeriparban dolgozott. A sport végigkísérte az életét: síelt, jégkorongozott. Munkája során a betegségek ellen, az emberek egészségéért küzdött, kiemelt célja volt a megelőzés, a minőségi létre való törekvés, ennek jegyében kezdett kerékpározni, versenyezni, majd lett az egyesület elnöke is.

A klub keretein belül nyári táborokat tartanak, folyamatosan fejlesztik az infrastrukturális környezetet a versenyzők számára. A Miniszterelnökség pályázati támogatásával jelenleg is építkeznek a gyöngyössolymosi focipálya mellett.

A rendezvényen Dr. Záray László megköszönte Németh Balázsnak és csapatának, hogy a Tour de Mátra is az atlétikai vb promóciós eseménye lehetett, az ezzel járó ismertség, a hazai és nemzetközi csatornán való számos megjelenés magasabb szintre emelte a rendezvényt. A közeljövőben az az egyesület célja, hogy még erőteljesebben bekapcsolódjanak az országos és a nemzetközi sport-vérkeringésbe, és a Tour de Mátra színvonalát – a mátrai turizmussal együtt – még tovább emeljék.

2023. 09. 22.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás