Már az ókorban is ismerték az agyagásvány gyógyító hatását. A Hír Tv Radar című műsorának stábja Pétervásárára látogatott, ahol bentonit nyomába eredt.

A bentonit egy ritka agyagásvány, világviszonylatban is igen kevés lelőhelye van. Hazánkban mindössze három bányában termelik ki, egy pétervásárai üzemben pedig fel is dolgozzák, s különböző gyógyhatású termékeket állítanak elő.

A Hír Tv stábját Szántó László, az Axis Bentonit Kft. ügyvezető igazgatója kalauzolta végig az üzemben, s elmondta, hogy a különböző agyagok gyógyító hatását már évezredek óta ismerik. Az ókorban például egy katonaorvos, Dioszkoridész nagyon jó eredménnyel alkalmazta vírusos megbetegedések esetén. A történelem folyamán, a fürdőkultúrával együtt az agyagok használata még inkább előtérbe került. Egy idő után pedig kozmetikai célokra is használták, az egyik leghíresebb egyiptomi királynő is ezzel szépült.

A Pétervásárán feldolgozott bentonit kiemelkedő és klinikai vizsgálatokkal igazolt gyógyhatása miatt 2019-ben megkapta a gyógyiszap alapanyag minősítést.

2023. szeptember 23.

Hír Tv, Korepta Lilla