Akik szeptemberben járják a Mátrát, gyakran találkoznak som, vagy szederbokrokkal, és bizonyára csipegetnek a zamatos, ínycsiklandozó erdei gyümölcsökből. Dávid Krisztinát, a „Mátra éléskamrája” vezetőjét kérdeztük e két szezonális terméssel kapcsolatban. Krisztina rendszeresen készít és értékesít a saját maga által szedett bogyókból különféle termékeket a parádfürdői büfésor parkolójában hétvégéken megtalálható standján.

Fotó: pixabay

Tőle tudjuk: a szeder az idén 2-3 hetes késésben van, nyár végén kezdett érni az erdőben, de nagyon jó minőségű. Fokozatosan érik, folyamatosan is szedhető az érési ideje alatt. Egyszerre maximum 2 kilót szedhetünk az erdőben. A szeder magas vitamintartalmú, antioxidáns tartalma daganatos betegségek ellen kiváló. Leveléből főzött teája a gyomorbetegségekre van jó hatással, és immunerősítő is. Bogyója sütikbe, lekvárba, szörpnek is nagyon finom. A szeder virágjából is kiváló immunerősítő tea készíthető, érdemes az első virágzásnál szedni belőle. Hűvös helyen csörgősre kell szárítani, így tartósítható.

Som: tavasszal a som virágzását megnézve a hozzáértő szemek már előre tudják, milyen termés várható. Az idén jó reményekkel indult az év, csodálatosan sárgálottak a Mátrában a som bokrok. Fontos tudni róla, hogy magasabb a C-vitamin tartalma, mint a csipkebogyónak. A lekvárja kevés főzési időt igényel. Krisztina azt javasolja, ügyeljünk arra, hogy inkább passzírozva készítsük a lekvárt, és ne főzzük túl sokáig.

Fotó: pixabay

Saját tapasztalataira alapozva almapektint javasol a sűrítéséhez, mely természetes sűrítő alapanyagként használható. A kemény bogyóiból befőttet készít, a puhát lekvárnak használja fel, 3 szitán átpasszírozva. Húsok mellé javasolt fogyasztása, mert lebontja azokban a rostanyagot, hamarabb emésztődik ezáltal. Szörpje sűrű, nektárszerű, édesíteni érdemes savanykás íze miatt.

2023.09.26.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Kiemelt kép: Gyetvai Péter