Összeállításunkban olyan úti célokat javaslunk, amelyek a kora őszi napsütésben a leggyönyörűbbek a Mátrában. 

A leggyönyörűbb völgy: a Felső-Mátrából a Zagyva irányába lezuhogó Csörgő-patak völgyét a legszebb mátrai völgyként emlegetik. A legendás patak völgye valóban páratlan, szinte festői, főleg ősszel. A zöld négyzet jelzésen haladva, Mátraszentimréről indulva, egy ereszkedő után, szinte végig a patakot követve túrázhatunk. Az erdő itt azért is különleges, mert az egyébként bükkfából álló rengeteg a víz közelségében megtörik, s égerfák sokasága színesíti a tájat.

A legszebb körpanoráma: a legszebb mátrai panorámapontként a Gyöngyöstarján felett magasodó Világos-hegyet (Kopasz-hegy) emlegetik. Igaz, hogy combos túra vezet a csúcsra, ám a páratlan kilátás minden izzadságcseppért kárpótol. A csúcs déli és északi oldaláról is – tiszta időben – akár több, mint 100 kilométer sugarú körben is elénk tárul a magyar táj.

A legkönnyebb túra: aki imádja a természetet, de nem szeret vagy nem tud hosszabb túrákat tenni, annak tökéletes lesz ez a 2-3 kilométeres sétakör a Felső-Mátrában. Mátraszentimréről, a kék +, majd a piros +, végül a piros sáv jelzéseken egy könnyű, laza, tempótól függően 1-2 órás túrakör várja a természetbarátokat a Bőgős-rét – Darázs-hegy útvonalon. Október közepén a leggyönyörűbb itt a környezet, amikor ezer színben tündököl a bükkerdő.

A legigézőbb éjszakai hangulat: Kékestető és Galyatető környékén – az éjszakai közvilágításnak köszönhetően – könnyű, de hangulatos esti sétákra van lehetőségünk, s egy teljesen más szemszögből kémlelhetjük a mátrai természetet. A környék csendessége, a lámpák által megvilágított őszi lombok és az apró kis neszek egy újabb oldaláról hozzák közelebb a Mátrát szívünkhöz.

 

2023. október 7.

Demecs Norbi