Stiller Tamás kreatív séf konyhájából hoztunk egy ünnepi fogást, amit akár grillben is elkészíthetünk a családnak és a vendégeknek.

I.
60 g sertés zsír
340 g hagyma (apróra vágva)
150 g kolozsvári szalonna (szeletelve)
230 g füstölt borda porc (darabolva)
165 g füstölt kolbász (karikázva)
12 g fokhagyma
II.
750 g sertés lapocka (darabolva)
8 dl alaplé
100 g kistermelői savanyú káposzta
3 evőkanál gersli
2 dl zöld veltelini
fűszerpaprika, kömény, só
Tálaláskor: tejföl és kovászos kenyér
1. A római egyessel jelzett hozzávalókat kezdjük el összesütni a forró öntöttvas edényben! Mivel minden hozzávaló nagyon jó ízekkel van megáldva, szó szerint mindent csak rakjunk az edénybe és főzzük össze. Utána mehet a hús és a káposzta.
2. Az ilyen téli főzések alkalmával 2 dologgal játszhatunk. Az egyik, hogy a erősen főzést igénylő hozzávalókat az edény oldalához soroljuk. Itt a két oldalról feláramló hő erősebb. A másik, hogy a grill fedelét csak éppen zárjuk le és hagyjunk egy kis rést (max 3 mm). Nyitott kémények mellett az extra “segítség” magasabb hőt eredményez a grill belsejében és nem kell attól tartanunk, hogy az étel túl lassan készül majd el. Ezzel a technikával 150°C helyett 200-220°C is elérhető, a nagy hidegben. Természetesen ezt akkor vessük be, ha biztosan be tudjuk fejezni a étel készítését.
3. Ha a hús puha, akkor fűszerezzük meg és kóstolás után sózzuk is! Végül öntsük rá a fehér bort és hagyjuk készre főzni!
2023. december 31.
Stiller Tamás