A hűvös, csapadékos hónapok gyógyhatású gombái most bukkannak elő, amikor a téli álmukat alvó fák között vezet utunk.

Szárított júdásfül gomba

Főleg bokrokon, korhadt tőkéken, csupasz faágakon köszön ránk a júdásfül gomba (Auricularia auricula-judae). Nem túl bizalomgerjesztő a megjelenése, de ezt kompenzálja a gyógyhatása. Véralvadásgátló, csökkenti a vér koleszterin és triglicerid szintjét, serkenti a nyiroksejtek DNS és RNS szintézisét, ezzel segítve ezek megújulását. Kínában termesztik is, a Hargitán tejoltásra is használják. Finom ételek készíthetőek felhasználásával, valamint megtalálhatóak a bioboltokpolcain is. Levesekbe, pörköltekbe sokoldalúan felhasznáható.

Egy másik kedvelt szezonális gomba az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta). Rokonai tavasszal – áprilistól májusig – erdőszéleken, ligetes részeken megtalálhatóak. Nem szabad összetéveszteni a rendkívül mérgező óriás papsapkagombával (Gyromitra gigas)! A kucsmagombák hosszában, 8 függőlegesen kettévágva együregűek, míg a papsapka gombában több üreget találunk. Ismert gyógyhatása: erős hasmenés kezelésére a népgyógyászatban használják.

Szárított kucsmagomba

Nyersen fogyasztva viszont allergiát okoz! Több fajtája is ismert: cseh-, simasüvegű-, fattyú-, hegyes-, fakéreg-, ízletes-, és a pusztai kucsmagomba. Konyhai felhasználása: nagyon ízletes ételt kaphatunk, ha a gombakalapokat megtöltjük szalonnás juhtúróval, illetve csirkemáj pástétommal. Sütőben megsütve, tejszínes gombamártással, burgonyakrokettel tálalva fenséges ízük van!

A hegyes- és a cseh kucsmagomba nyírjesek és nyárjasok tavaszi gombája, optimális élőhelye tengerszint feletti 400 méteres magasságban terül el. Bizonyos kucsmagomba fajták újabban a városokban is megtalálhatóak. A parkokban elterített fenyőmulcsokon az enyhe telek miatt már ilyenkor is találtam belőlük például a fővárosban is, nem csak tavasszal bukkannak elő. Ha nincsenek biztos gombaismereteink, a szabadban gyűjtött gombákat felhasználás előtt mindenképp mutassuk meg gombaszakértőnek! A gombamérgezés veszélyes, akár halált is okozhat!

2024. 02. 07.
Dávid Krisztina, Mátra éléskamrája
Fotó: Gyetvai Péter