A 2023-as évben sokféle arcát mutattuk meg az intézménynek. Aki figyelmesen olvasta írásainkat, feltehette magában a kérdést: mi a múzeum? Milyen szerepet játszik a társadalomban?

1. Az MTM Mátra Múzeuma tudományos kutatóintézet. Természettudományi múzeumként az élő és élettelen természeti értékeket gyűjti, őrzi és kutatja. Emellett Gyöngyös történelmi múltját, helytörténeti értékeit vizsgálja. Kiváló szakemberek kezelik gyűjteményeit akiknek azok gyarapítása és karbantartása mellett az ott őrzött kincsek tudományos feldolgozása és közzététele is feladata. Kutatásaik nyomán kiemelkedő tudományos közlemények születtek idén is és számos ritka, értékes példánnyal gyarapodtak.

2. A múzeum a tudásátadás színhelye négy állandó és minden évben több időszaki kiállítással, melyek minden korosztály számára biztosítják a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét. Az interaktív kiállítások a játszva tanulás élményét nyújtják. A kiállításokra és a gyűjteményekre épülő múzeumpedagógiai foglalkozások, nyári táborok kisebb, konkrét témákat dolgoznak fel, az óvodai és iskolai korosztályok számára.

3. A múzeum kulturális központ. Egész évben rendezvények várják az érdeklődőket. Munkatársai által szervezett családi napokon, nyári táborokon, országos múzeumi rendezvényeken túl koncertek, közönségtalálkozók, beszélgetőestek találnak otthonra az intézmény falai közt.

4. A múzeum közösségi tér. A múzeumi környezet eleganciája sok civil rendezvényt vonz az intézménybe. Esküvői szertartások, jótékonysági bálok, céges események találnak alkalmas helyszínre az Orczy-kastély aulájában. A Természettudományi Pavilon a családi, baráti közösségek számára nyújt ideális helyszínt találkozókra, beszélgetésekre, a gyerekek születésnapi zsúrokon ismerkedhetnek a természet szépségeivel, értékeivel.

Az MTM Mátra Múzeuma 2024-ben is mindenkit szeretettel vár!

 

2024. február 17.

Fodor Rozália
Fotó: Magyar Balázs