Három, új naperőmű építése veszi kezdetét rövidesen, amellyel folytatódik a zöld energiatermelés a rekultivált bányaterületeken az MVM Zöld Generáció Zrt. és az MVM Mátra Energia Zrt. együttműködésével.

Visonta bánya térségében a múlt évben befejeződött 30 hektárnyi terület rendezésével mára már közel 90 hektár vált alkalmassá további fotovoltaikus (PV) rendszerek telepítésére. Így további nagy naperőmű parkok építése fog megvalósulni, elsőként a visontai és pár éven belül a bükkábrányi térségben is.

A korábban mindkét területre megszerzett környezetvédelmi engedély után a Visonta bányát érintő építési engedélyezési dokumentáció elfogadásra került. Kezdetét veheti három új naperőmű építése, melyek csatlakozási teljesítménye összesen 75 MW lesz és várhatóan 2025 év elejétől folyamatosan ütemezve fognak megépülni és zöld energiát termelni.

A három park éves villamosenergia-termelése összességében közel 115 GWh lesz. Egy magyar háztartás átlagos villamosenergia-fogyasztása egy év alatt 2523 kWh. Ezek alapján több mint 45 ezer háztartás villamosenergia fogyasztását is fedezheti a három új naperőmű egység.

További napelem parkok engedélyezése jelenleg folyamatban van.

(X)

2024. március 26.