Elkezdődött Detken az önkormányzati hivatal épületének energetikai korszerűsítése, számolt be a fejlesztésről portálunknak Stefanovszki Tamás. A község polgármestere elmondta, hogy az épület egyébként már több mint ötven éves és azóta sem volt számottevő felújítás rajta.

„A korábban tanácsházaként funkcionáló épület igen elavult, energetikailag is korszerűtlen és a mai kor elvárásainak egyáltalán nem megfelelő. Az elmúlt évtizedek alatt a gázt sem vezették be, hőtárolós kályhával fűtöttek, amely igen nagy költséget jelentett. A most elnyert támogatásnak köszönhetően azonban ezt az áldatlan állapotot végre orvosolni tudjuk! Az épület régi palatetőjét lecseréljük új, modern tetőszerkezetre, valamint a fűtését is napelemes rendszerrel oldjuk meg, illetve a nyílászárók cseréje is megtörténik, így a fejlesztés hozzájárul az épület energetikai mutatóinak javításához és egy korszerűbb településkép kialakításhoz” – közölte Detk polgármestere.

A mintegy 83 millió forintos európai uniós támogatásból a fél évszázados épület külső falazat és a padlásfödém is hőszigetelést kap. Megújulnak a nyílászárók, a régi fakeret helyett az összes ajtó és ablak műanyag keretszerkezetű, hőszigetelt üvegezésű lesz. A fűtésrendszer korszerűsítése is megvalósul, levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, amelyhez egy méretezett korszerű radiátoros rendszer kerül kialakításra, valamint napelemes HMKE létesítése is megtörténik.

Stefanovszki Tamás hozzátette, hogy az önkormányzat ezeken túl, önerőből elvégzi az épületben a belső nyílászárók cseréjét is, valamint a szintén megkopott, de még használható parketta padló felújítását is. A projekt várható befejezése 2024. december 31.

2024. 04. 05.
Fotó: Gál Gábor