A könyvről Róna Judit PhD irodalomtörténész írt szinopszist: “A KV-monológok nem mindennapi NŐ, verseket és prózát is író praktizáló orvosnő életének mindennapjaiba, hétfői napjaiba engednek betekintést.  A gondolatritmus dinamikájának vivőereje által lágyan hömpölygő, ironikus-önironikus szövegek nagy empátiával, humorral megírt életesemények, élmények, akárha bármelyikünk érzéseit, örömeit, fájdalmait jelenítenék meg. A szívszorító vallomások a patchwork család mulatságos helyzetekben is bővelkedő történeteivel váltakoznak.”

A szerző mindenki számára ismert Gyöngyösön, hiszen orvos-természetgyógyászként dogozik hosszú évek óta, és nem utolsósorban hét gyermek édesanyja. A kötet keletkezéséről, a tartalomról, és arról, hogy egyáltalán mikor volt ideje megírni azt, dr. Mangó Gabriellát kérdeztük.

A kötet nagyon friss, december 7-én jelent meg, és talán furcsán hangzik, de másfél hónap alatt pötyögtem be a szövegét. Persze ez nem azt jelenti, hogy ennyi ideig készült, az egész életemet, gondolataimat beleszőttem – kezdte a kötet bemutatását Gabi.

Igazság szerint ez nem az első könyvem, van egy természetgyógyászatról szóló, és egy verseskötetem is. Ebben a munkában a hétfőket, egészen pontosan az év 52 hétfőjét plusz még egyet mutatok be. Azt hiszem, azzal nem vagyok egyedül, hogy a hét első napja valahogy mindig nehezebbnek tűnik, mint a többi hétköznap. Barátaim, sőt tesztolvasóim is egyetértenek ezzel.

„ A hétfő is olyan nap, mint a többi. Csak sokkal hosszabb.”

A könyv bepillantást enged a reggeli kávéfőzés és a kész ital elfogyasztása közötti időszakba. Ez talán úgy tűnik, mint egyfajta éberálom, de korántsem az. Ilyenkor még egy kissé félkómásan ugyan, az ember gondolatban hozzákezd az aznapi teendőihez, az agya jár, alkot. Ez egy olyan verseskötet, amelyben nincs központozás, nincs benne vessző, vagy mondat végi pont, csak kérdő- és felkiáltójel. Van olyan mondat benne, ami háromsoros – ettől prózai – mesélte Gabriella.

Nagyon élveztem az alkotói folyamatot, és azt is elárulhatom, hogy a következő rész, ami az „álmos” keddeket mutatja be, már nyomdakész állapotban van.

Úgy vélem, hogy az élet nehézségeiben is tudnunk kell örömöt találni. Jó inspirációt adott nekem Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége c. regénye.

Arra a kérdésre, hogy mit szólt a család vagy a páciensek ehhez a megszokottól más szerepkörhöz dr. Mangó Gabriella ezt válaszolta: Nagyon büszkék rám, az egyik fiam középiskolai házi feladatában a KV-monológokról írt, másik gyermekem pedig a borítót tervezte.  A betegeim is szeretik az – szerényen mondom – író-doktornőjüket, ők ismerik az emberi oldalamat is. Tudják, hogy alapvetően elfogadó, toleráns ember vagyok, nem csak az orvosuk, hanem az, aki meghallgatja a problémáikat és megpróbál segíteni rajtuk.

Izgatottan várom, mit szólnak leendő olvasóim az írásomhoz. Én imádom ezt a kicsi, igazán kézbe való 16×16 cm-es kis könyvecskét. A kötet bemutatója Gyöngyösön december 13-án, 18 órától lesz a G& D Kézműves Cukrászda és Pékségben, de szervezés alatt van egy egri bemutató is.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Facebook – Dr. Mangó gabriella