Négy településvezető is Idősbarát polgármester címet kapott a közelmúltban Gyöngyös környékén. Erdőkövesd és Ivád első embere mellett a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége Elnökségének díjában részesült Szaniszló László szilvásváradi, valamint Kovács Béla tarnaleleszi polgármester is.

Az Idősek világnapját több mint hétszáz idős ünnepelte együtt Egerben október elején. A Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége itt adta át az Idősbarát díjakat azoknak a polgármestereknek, akik munkájuk során kiemelten foglalkoztak az idősek ügyével.

Több évtizedes barátság Szilvásváradon

Szilvásváradon nem ma kezdődött a jó kapcsolat az idősekkel – mondta el a kérdésünkre Szaniszló László. Ő 2009-ben már megkapta az elismerést, de az azóta is végzett áldozatos munkájával ismét kiérdemelte azt. A polgármester szavai szerint kölcsönös a jó viszony a nyugdíjasokkal: az önkormányzat igyekszik őket mindenben támogatni, klubjuk és az énekkar tagjainak például járművet biztosítanak a buszos utazásokhoz, most pénteken idősnapi programot szerveznek nekik számos fellépővel, emellett idén karácsony előtt is számíthatnak majd ajándékcsomagra, szaloncukorra. A segítőkészség kölcsönös, az idősek a szeptemberi szilvanapra például hatalmas mennyiségű lekvárt főztek önzetlenül. Szaniszló László szívesen emlékszik vissza a jó kapcsolat kezdetére: 2006-os polgármesterré választása előtt, még önkormányzati képviselőként ingyen vállalta, hogy zenészként szórakoztatja a nyugdíjasokat, a barátság tehát több évtizedesnek mondható.

Tarnaleleszen mindenkire figyelnek

A téli időszakban közmunkásokat alkalmaznak a faluban, akik beszélgetnek a lakókkal és figyelik, hogy például füstöl-e a kémény mindenhol – így többeket is megmentettek már a fagyhaláltól. A munkások bevásárolnak, fát aprítanak a nyugdíjasoknak – sorolja Kovács Béla polgármester, emellett tüzelővel és anyagiakkal is igyekeznek támogatni őket. Azt mondja, az összefogás a legfontosabb. Az idősek aktív korukban rengeteget tettek Tarnaleleszért, meg kell őket becsülni. A településvezető büszke arra, hogy idősek otthona működik a községben, amelyet ráadásul évről-évre sikerül csinosítani komfortosabbá tenni. A három éve szerveződött, közel 30 fős Ezüstvirág Nyugdíjasklub számára önkormányzati épületben biztosítanak összejöveteli lehetőséget, a 12 énekkari tagot pedig önerőből szállítják fellépésekre. Ilyenkor rendszerint a polgármester, vagy az alpolgármester a sofőr. Kovács Béla nagy becsben tartja az Idősbarát polgármester címet igazoló díszoklevelet, amely kitüntetett helyet kapott az irodájában. Ahogy elmondta, az elismerés az egész önkormányzatnak szól, nem csak neki. Felhívta a figyelmet arra, hogy településükön hagyományosan Mikulás közeledtével tartják az idősnapi programot, ahová idén is több mint kétszáz nyugdíjast várnak műsorszámokkal, ajándékokkal, Erzsébet-utalvánnyal.

Kovács Béla óriási elismerésnek tartja az idősbarát címet. Fotó: Gál Gábor

 

Szerző: KékesOnline, Bodnár Ádám
Fotó: Szaniszló László, Facebook