„Segíteni másokon, tenni másokért” – ez a mottója Pataki Attilánénak, a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház dolgozójának, aki nemrég Miniszteri Dicséret kitüntetésben részesült. A szakasszisztens az egészségügyi ellátásban végzett szakmai munkája kimagasló teljesítménye elismeréseként veheti át a díjat a november 8-án, Budapesten megrendezett Batthyány-Strattmann László emlékünnepségen.

  • Miért ezt a pályát választotta?
  • Már gyermekként is szerettem másokon segíteni. Átvettem a szatyrot az idős néniktől az utcán vagy épp felsegítettem a szomszédunkat a lépcsőn. Felnőttként is igyekszem így élni az életem, egy jó szó, egy mosoly, egy simogatás olykor mindennél többet ér. 1976 óta dolgozom a Bugát Pál Kórházban, nem is volt más munkahelyem, és egész életemben egy szakterületen, a fizikoterápián dolgoztam.

 

  • Az egészségügy számos területe közül miért pont erre esett a választása?
  • Úgy gondolom, a fizikoterápia az a terület, ahol a legkönnyebb a betegekkel a közvetlen kapcsolat kialakítása. Sok a visszajáró ellátottunk, egy-egy kezelés alkalmával jókat beszélgetünk, hiszen a testi tünetek javításán túl ennek a szakmának nagyon fontos a lelki oldala is. Van olyan eset, amikor valaki egy súlyos kopással, vagy gerincsérvvel érkezik, de nem tudjuk száz százalékban helyrehozni, hiszen évekkel hamarabb kellett volna kezelni. Ettől függetlenül vallom, hogy senki sem jött hozzánk hiába, a tünetek lehet, hogy csak enyhülnek, de a beteg mindig kap egy jó szót, törődést, és ez nekik is, nekünk is sokat számít. De ami ettől is fontosabb, hogy megbízzanak bennünk. Nagyon sokan úgy érkeznek hozzánk, hogy félnek az első alkalomtól. A kezelések során áramot is használunk, s ez sokaknak ijesztő elsőre. Amikor elmagyarázzuk, hogy ez az egész miről szól, utána már megkönnyebbülnek, megnyugodnak a betegek.

 

  • Mi az, ami a legtöbbet változott ezen a terület az elmúlt évtizedekben, s milyen betegségekkel keresik fel önöket?
  • Sajnos egyre több a beteg, így egyre több a várakozás is, ezt sokszor az ellátásra szorulók is nehezményezik. A számítógép és mobiltelefonok elterjedése miatt egyre több a csukló illetve kézproblémával hozzánk kerülő ember. A reumatikus megbetegedések mellett sokan neurológus javaslatára kerülnek hozzánk, szédüléssel, fejfájással, sok a balesetesünk, akiknél az elsorvadt izmokat kell újraélesztenünk, illetve az említett gerincsérv, kopásos megbetegedések.

 

  • Ha újrakezdhetné, s ismét pályaválasztás előtt állna, akkor is ezen a területen helyezkedne el?
  • A múltkor beszéltük egy kolléganőmmel, hogy ha nyernék a lottón, akkor is ezt csinálnám. Kezelném a betegeimet, de közben a megnyert összeggel fejleszteném az ellátás során használt eszközöket. Annyira szeretem a munkámat, hogy nem tudom abbahagyni. Már két éve nyugdíjasként dolgozom, amíg tudok, maradok.

 

2018. november 8.

Szerző: Kékes Online

Fotó: beküldött