Benedek Péter minőségi, egyszeri és megismételhetetlen borokat igyekszik a palackokba varázsolni. Szeretettel, alázattal és tisztelettel beszél a szőlőről, a borkészítés lépéseiről. Most a Kékes Online olvasói avatja be a pincészet és saját mindennapjaiba.

Hivatás, munka vagy szerelem a bor?

Benedek Péter: Minden borász arra törekszik, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb borokat tudja elkészíteni, de csak a gyakorlatban mutatkozik meg a tehetség. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam. Minden pincészetnek megvan a maga egyénisége, egyedisége, amelyet a jövő generációjának is szeretnének átadni. Minőség és a minőségre törekvés mindenek felett, ezt vallom. Együtt élek azzal, amit csinálok, a részemmé válik, együtt lélegzem vele. Mint egy párkapcsolatban. A bor készítése ugyanígy működik, lelkileg is elmélyülök a munkám során.

Benedek Péter sikerrel és szívvel-lélekkel vezeti a pincészetet. (Fotó: Albert Péter)

Mikor döntötted el, hogy a borkészítés lesz a te utad?

Benedek Péter: Igazi vidéki srác vagyok. A természetben nőttem fel, az egész gyermekkoromat végigkísérte a szüleim munkássága. Magával ragadott ez az életérzés és tudtam, hogy ezzel szeretnék majd foglalkozni. A kezdetekkor még nem kristályosodott ki, hogy borász szeretnék lenni vagy állattartó, de mindig tudtam, hogy nem szeretnék elmozdulni ettől az élettől.

A szüleidnek ezek szerint oroszlánrésze volt a pályaválasztásban.

Szőlőnk mindig volt, a munkafolyamatot már gyermekként láttam, ahogyan cseperedtem sokat segédkeztem. A szüleim látták, hogy vannak olyan teendők, amelyeket már gyermekként rám lehetett bízni. Szeretettel végeztem a munkát, s a pályaválasztás során eldöntöttem, hogy borász szeretnék lenni. A kilencvenes évek végén elkezdtünk szőlőt telepíteni, bővültünk. A szüleimnek nagyon sokat köszönhetek, az ő segítségük nélkül nem tartana ott a Benedek Pince, ahol ma tart. Amikor befejeztem az egyetemet, Amerikába indultam, tanulmányútra. 2008- ban hazatértem, és átvettem a borászati igazgatást. Ettől az évtől kezdve készítem önállóan a Benedek Pince borait.

Egy évtizede vezeted a pincészetet, sikerrel. Mire vagy a legbüszkébb?

Benedek Péter: Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy eljutottam idáig. Szavakkal nem is igazán tudom kifejezni mennyi mindent jelent számomra. Jó pap is holtig tanul, ilyen a borászat is meglátásom szerint. Mindig szeretnék valami különlegességet varázsolni a palackokba. Őszintén megmondom, előfordul az is, hogy nem sikerül. Ha úgy érzem, ez nem az a minőség, amelyet szerettem volna, akkor az a bor nem kerül palackba. Ezen a téren nagyon maximalista vagyok. Elértük a Mátrai borvidéken, hogy felfigyeljenek ránk, ez számomra fontos dolog, hiszen egyre több jó borász van a környéken.

Versenyzés vagy összefogás? Mi jellemzi ma a Mátrai borvidéket szerinted?

Benedek Péter: Mindkettő. Egyfajta egészséges versenyszellem kell a borászok között, hiszen ettől tudunk széles repertoárral büszkélkedni. Egyre nagyobb összefogást látok, több olyan szervezet alakult az elmúlt években, amely pozitív irányt mutat a jövőre nézve.

Milyen volt az idei termés Gyöngyöstarjánban?

Benedek Péter: Remek! Rekord termések voltak. Még a hozamkorlátozott szőlőknél is átlagon felüli mennyiségek születtek. A minőségre sem lehet panasz, hiszen nagyon szép és hosszú őszt zártunk. A kék szőlők a borvidékre nem kimondottan jellemzőek, mégis be tudtak érni. Nagyon szép vörösborok is vannak a borvidéken. A 2018-as évet szerintem nagyon jól zártuk a termést illetően.

A szakmai sikerek a bővülés felé vezetik a pincészetet? Ez a cél?

Benedek Péter: Jelenleg a Benedek Pincészet termőterülete 12 hektár, de ezt már nem szeretnénk bővíteni. Én úgy gondolom, hogy a bővítés mindig egy bizonyos fokú minőségi kontrollvesztéssel járna. A szőlőfajták szerkezete kialakult úgy, hogy mennyiségileg és minőségileg is megfelelőek. Számunkra nagyon fontos, hogy a magyar és Kárpát-medencei fajták, mint a Hárslevelű, a Kékfrankos, Cserszegi fűszeres, Olaszrizling legyenek a repertoárunkban. Világfajta boraink pedig a Pinot Noir, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc. Az utóbbiak nagyon nehéz fajtaborok, de úgy érzem, hogy érdemes velük foglalkoznunk, mert pozitívak a visszajelzések. A szőlőinket természetes körülmények között műveljük. Ezt is nagyon fontosnak tartom. Agrár-környezetgazdálkodási rendszerben dolgozunk, ez az Európai Unió által támogatott, természetbarát és környezetvédelmi szempontból megfelelő növénytermesztést jelent. Nagy előrelépés ez a lehetőség.

Nívós éttermekben találkozhatunk a Benedek Pince boraival.

Benedek Péter: Csúcsgasztronómiára törekszem, ez nem titok. Mindenképpen egyedi, és az évjáratra jellemző ízekre, zamatokra, az egyszeri és megismételhetetlen borokra. Minden évjárat teljesen mást ad, nyilván nincs két egyforma bor. Minőség, és minőségre való törekvés, ez a célom mindenek felett. Nagy öröm számomra, hogy Michelin-csillagos étterek borlapján szerepelhetünk. A New York-i exportunknak köszönhetően számos külföldi, neves étteremben is fogyaszthatóak a boraink.

Tudom, hogy lehetetlen kérdés, de van legkedvesebb borod?

Benedek Péter: Valóban nagyon nehéz erre válaszolnom. Minden bor, amelyet készítettünk, nagyon közel áll a szívemhez. A 2017-es Pinot Noir egy mindenképpen sikeres bor a Benedek Pincészet borai közül, de összességében a Pinot Noir minden évjáratban nagyon kedvelt borunk. Talán ennek a bornak van a legnagyobb keletje a portfóliónkból. Ami még nagyon közel áll a szívemhez, és az utóbbi időben rengeteget dolgoztunk rajta, az a Hárslevelű.

Írásban korlátozottak a lehetőségek bemutatni egy bort vagy egy pincészetet. Mit ajánlanál azoknak, akik szeretnének megismerkedni a Benedek borokkal?

Benedek Péter: Szeretnénk a helyi gasztronómiában is hangsúlyosabban részt venni. Szervezünk borkóstolókat, kiegészítve szálláslehetőséggel. Amikor leveszünk a polcról egy bort, elnyeri a tetszésünket, akkor egy terméket vásárolunk. Viszont meglátogatni a pincészetet, megérteni az egész folyamat mivoltát és lényegét, azt gondolom, hogy a borkultúra megismerésének elengedhetetlen élménye. Hallgatni a borászt, feltenni a kérdéseket egy igazán impulzív és személyes kapcsolatot kialakítani, számomra is nagyon sokat jelent.

Kékes Online, Lukács Melinda – Fotók: Benedek Péter