A Heves Megyei Közgyűlés 2011-ben alapította Az év Heves megyei sportolója díjat, azóta minden évben ezzel a kitüntetéssel ismerik el azokat, akik kiemelkedő sporteredményeket értek el. Olyan kiválóságok vehettek ma át díjat, mint Prokaj Kiara világelső távlövő íjásznő, az Egri Városi Sportiskola junior ökölvívó-csapata, de elismerésben részesült Rákóczi Renáta teakwondo és full-contact kick-box versenyző is, akinek neve sokaknak csenghet ismerősként a TV2 Exatlon című műsorából.

Egyéni sportoló kategóriában Az év Heves megyei sportolója díjat kapott Rákóczi Renáta, aki hetek óta kitartóan és elszántan küzd a TV2 nagy sikerű sport-reality műsorában, az Exatlon Hungary-ban. A Heves megyében élő kick-box világbajnok távollétében edzője, Juhász Gábor, valamint édesanyja, Rákócziné Lózs Csilla vette át a kitüntetést. Megtudtuk, hogy Renáta épp ma egy hónapja utazott ki Dominikára, az Exatlon forgatási helyszínére, s azóta – a műsor szabályainak megfelelően – sem telefonon, sem interneten nem tarthatja a kapcsolatot családjával. Épp ezért valószínűleg nagy meglepetés lesz számára, hogy kiváló sporteredményei elismeréseként az év Heves megyei sportolója lett.

Rákóczi Renáta az Exatlon Hungary című műsorban. (Fotó: Renáta Rákóczi sportolói oldala)

Renáta édesanyja több, már hazatért versenyzővel is beszélgetett, s büszkén mesélte a Kékes Online-nak, hogy lánya nemcsak a nézők, de a sport-reality stábjának tagjai körében is igen népszerű. A fiatal világbajnok amellett, hogy elszántan és makacsul küzd a céljaiért, végtelenül szerény, kedves és segítőkész mindenkivel. Édesanyja hozzátette: bízik abban, hogy Renáta minél tovább játékban marad, ugyanakkor már nagyon várják haza.

Képünkön (balról jobbra): Juhász Gábor, Renáta edzője, mellette édesanyja, Rákócziné Lózs Csilla, valamint Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Bényi Szabolcs Tamás alelnök

A január 25-ei díjátadón elhangzott: Rákóczi Renáta 2018-ban nem mindennapi sikert ért el, sportága norvégiai világbajnokságán, a Profi Full-Contact Kick-Box Gála keretében, 12 menetes mérkőzésen győzte le a hazaiak klasszisát, Kristin Vollstadtot. A hatvani sportoló győzelme azért is sporttörténelmi siker, mert a sportágban először fordult elő, hogy nők 12 menetes mérkőzést vívjanak. Rákóczi Renáta korosztályában tizenegyszeres TKD magyar bajnok, háromszoros felnőtt TKD full-contact magyar bajnok, kétszeres felnőtt TKD Európa-bajnok, valamint számtalan hazai és nemzetközi verseny győztese. Rákóczi Renáta méltán lehet példaképe Heves megye ifjú sportolóinak, hiszen kitartásával, sport iránti alázatával bebizonyította, hogy érdemes Az év Heves megyei sportolója kitüntető címre.

Heves megye közgyűlése, szintén egyéni sportoló kategóriában, Az év Heves megyei sportolója díjat adományozta Prokaj Kiarának. A világelső egri távlövő íjásznő számtalan világrekord, világbajnoki, Európa-bajnoki versenyeredménnyel büszkélkedhet. A Mónus-csapat tagjaként, immár harmadik éve, rendszeresen részt vesz az Amerikai Egyesült Államok távlövő bajnokságán, s minden évben világcsúcsot lő valamelyik kategóriában. Az Íjász Világszövetség aktuális világranglistáján, a távlövők között, az amerikai és brit sportolók mellett négy magyar név is szerepel, ezek egyike az övé.

A világelső egri távlövő íjász, Prokaj Kiara

Számos elismerése, díja közül kiemelkedik két világbajnoki arany és egy ezüstérme, melyekkel Heves megye és hazánk jó hírét öregbítette. 2016-ban indult először az Amerikai Egyesült Államok távlövő bajnokságán, s rögtön egy felnőtt világrekorddal nyitott. A fiatal sportoló Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász tanítványa. A legutóbbi amerikai távlövő bajnokságon, Kiarán kívül Mónus József, Mónus László és Mónusné Ruszin Anna is világrekordot lőtt.

Heves megye közgyűlése sportcsapat kategóriában Az év Heves megyei sportolója díjat adományozta az Egri Városi Sportiskola (EVSI) junior korú versenyzőkből álló ökölvívóinak. A csapat, megismételve a 2017-es elsőséget, korosztályban az év legeredményesebb együtteseként végzett 2018-ban is.

A díjat Dorkó Péter (képünkön balra), az Egri Városi Sportiskola ökölvívó szakosztályvezetője, vezetőedző vette át

A gyöngyösi Dr. Fejes András Sportcsarnokban megrendezett országos bajnokságon 51 klub közül bizonyult a legjobbnak az EVSI. Botos Fruzsina, Balogh Martin, Szöllősy Áron arany-, míg Nagy Vivien, Ádám Viktória és Daru Krisztián ezüstérmet szerzett, Puporka Izsák pedig a hatodik helyen zárta a megmérettetést. Hét versenyzőből hat a döntőben szerepelt, a legjobb mérkőzés résztvevője díjat pedig Szöllősy Áron érdemelte ki. Rajta kívül Botos Fruzsina és Balogh Martin részt vett az októberi, oroszországi junior Európa-bajnokságon is, ahol Botos Fruzsina a legjobb nyolcig jutott. A junior korosztály versenyzői évek óta kiváló eredményeket érnek el. 2016-ban Berecz Lionel a legjobb versenyző, Szöllősy Richárd a legharcosabb versenyző díjat is átvehette a magyar bajnokságon, míg 2017-ben a legeredményesebb csapat és a legjobb versenyző díj is az egri klub dicsőséglistáját gazdagította.

A díjazottak az egri megyeháza Barkóczy termében Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint dr. Bényi Szabolcs Tamás alelnöktől vehették át a kitüntetést.

2019. január 25.

Szerző: Korepta Lilla

Fotó: Lénárt Márton