A mátraszentimrei önkormányzat jóvoltából megújul a galyatetői útkaparóház, mely nemcsak az ott élők számára kedves, hiszen a hozzánk érkező turisták is rendre megcsodálják. Pár hét múlva már egy megszépült külsővel várja látogatóit.

A mézeskalács házikóként is emlegetett aprócska építményen mély sebeket hagyott az idő vasfoga. Nem is csoda, hiszen az úgynevezett útkaparóház közel 100 éves. Stuller András, Mátraszentimre polgármestere kérdésünkre elmondta, az 1930-as években építették az első, Galyatetőre vezető köves utakat. Ekkorra tehető a vármegye által fizetett útőrök, vagy más néven útkaparók megjelenése, akik egy-egy útszakasz folyamatos karbantartását végezték. Akkoriban húzhatták fel a kis házikót is, melyben szerszámokat, munkaeszközöket tároltak – tudtuk meg a polgármestertől.

A környéken élők, valamint a térségbe látogató turisták számára is kedves kis ház felújítása már elkezdődött, az ezzel járó költségeket a mátraszentimrei önkormányzat finanszírozza, de egy galyatetői vállalkozó is felajánlotta a segítségét.

Javában zajlanak a munkálatok (Fotó: Dr. Bekecs Andrea)

Stuller András azt mondja, újravakolják az épületet, s lecserélik a tetőt is, ám arra nagy gondot fordítanak, hogy korhű cserép díszítse a házikó tetejét. Úgy tűnik, a végnapjait élő épület megmenekül az enyészettől, s májustól már új, megszépült külsővel pompázhat mindannyiunk örömére.

2019. március 20.

Kékes Online, Korepta Lilla

Kiemelt fotó: Víg Tamás