Lenyűgöző volt a szilvásváradi ménes hajtása a gróf Andrássy Gyula emlékének ajánlott XIII. Nemzeti Vágtán. Ebben az évben is két csikós hajtotta a Hősök terén az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad gyönyörű lipicai lovait.

A lipicai ló királynők és a királyok szolgálatában a pompát és a fényűzést volt hivatott emelni. Hazánk legrégebbi kultúr-ló fajtája, tenyésztése több mint 400 esztendőre nyúlik vissza.

A lipicai lófajta sorsa az európai testvérháborúk okán rendkívül hányatott volt. Magyarországi tenyésztését 1809-től számítjuk: Mezőhegyes, Fogaras, majd Bábolna után a Bükk-fennsíkon elterülő Csipkéskútra, majd Szilvásváradra telepítették a lóállományt.

Színe többnyire szürke, illetve fekete és pej, akciós mozgásuknak köszönhetően a bécsi spanyol lovasiskola előadásainak évszázadok óta főszerelője. Mozgásukat hazánkban a tenyésztés alakította, megalapozva ezzel a magyar fogathajtó sikereket. A lipicai ló egyedülálló élményt nyújt 21. század lovas emberének is, jellemző rá a barokkos külső, az attraktív mozgás, a makulátlan megjelenés.

Szilvásváradon jelenleg 70 anyakanca és fedezőmének biztosítják e páratlanul értékes fajta tovább fejlődését. A ménes 330 egyedet számlál, így a világ legnagyobb lipicai ménesei közé tartozik. A csikók 3 éves korukig Csipkéskúton, a Bükki Nemzeti Park kiemelten védett részén nevelkednek, mely egyedülálló szervezeti szilárdságot eredményez. A fajta kiválóságát számtalan nagyszerű versenyeredmény bizonyítja, a szakavatott szelekció a versenysportban is meghozta a sikereket.

Szilvásvárad ménes jelenleg 2 négyesfogattal készül a jövő évi budapesti Európa-bajnokságra.

A méneshajtásról készült videó ide kattintva tekinthető meg.

2020. 10. 20.
Forrás: mediaklikk.hu
Fotó: vagta.hu