Ősz a Bőgős-réten

Az előttünk álló hosszú hétvégére – az előrejelzések szerint – még kaphatunk egy ízelítőt a vénasszonyok nyarából is, napsütéssel, helyenként 20 fokos hőmérséklettel érkezik a felmelegedés. Az október első felére jellemző esős, nyirkos, szürke napok után igazi ajándék ez az idő, főként a színek kavalkádjának közepén. Sokan az erdők mélyére túráznak ilyenkor, azonban a rétek, erdei tisztások is számos szépséggel szolgálnak így október derekán. Mutatjuk, hogy a Felső-Mátrában hová érdemes mindképpen ellátogatni.

1. Bőgős-rét

A Bőgős-rét évtizedek óta a Felső-Mátra egyik legkedveltebb pihenőhelye. A Piszkés-tető és a Darázs-hegy ölelésében megbúvó hangulatos tisztás egykor a szarvasbőgésről kapta nevét, napjainkban azonban már csak nevében őrzi a szarvasok nászát. A Mátraháza–Pásztó műút mátraszentistváni elágazásának szomszédságában fekvő rét minden korosztály számára alkalmas kikapcsolódási lehetőségeket tartogat. A térség múltja, gazdasága és természeti értékei iránt érdeklődők végigsétálhatnak a Szénégetők útja tanösvényen, a szabadidős programokat kedvelők akár piknikezhetnek, nyársalhatnak itt, de a hegyi kerékpározás vagy a túrázás szerelmeseinek is ajánlott célpont, ugyanis a természeti szépségeken túl pihenő, esőbeálló és kerékpártároló is megtalálható a helyszínen. Gyalogosan Mátraszentimréről a piros + vagy a piros sáv jelzéseken, Galyatető-Piszkéstető felől szintén a piros sáv jelzésen érhető el.

2. Piszkés-legelő

A Piszkés-legelő a Felső-Mátra múltjának egyik utolsó őrzője. A környék falvainak lakói egykor legeltető állattartással is foglalkoztak, melynek kiváló táptalaji voltak az üveggyártás és főleg szénégetés mesterségek következtében letermelt erdőkből kialakult tar területek, ahol a hegység sajátos klimatikus viszonyai miatt sokkal lassabb hódított újból teret a természet, mint más tájakon. Piszkés-legelőnek a Mátraszentistván délkeleti csücskétől Piszkéstetőig húzódó területet nevezzük, ahol az Országos Kéktúra is kanyarog. A Mosztek nevezetű terület szomszédságában található kilátópont napjainkban a Piszkés-legelő talán utolsó nagyobb kiterjedésű szabad pontja, a rét többi területét már bokrok, cserjék, kisebb fák jellemzik, ugyanis eredeti funkcióját már évek óta nem tölti be. A kilátópontról a Narád-patak völgyére és a Narád-hegyre, Bagolyirtás és a Nyugati-Mátra irányába, valamit a Gödöllői-dombság, a Budai-hegyek, a Börzsöny és a Karancs irányába nyerünk szép kilátást.

A Piszkés-legelő színei

3. Pelyhes-rét

A Felső-Mátra településeinek sorozatába tartozó Bagolyirtás szomszédságában, a Mátraháza-Pásztó között kanyargó műút mentén találjuk az igéző panorámát nyújtó Pelyhes-rétet, mely elsősorban az autóval közlekedők kedvelt megállóhelye, ám turistaút is keresztezi a tisztást. A Pelyhes-rétről a Nagy-völgy, más néven Aranybánya-völgy vagy Aranybányaház völgye nevezetű, hosszan dél felé kanyargó, nyugatról a Pelyhes-tető, a Tót-hegyes és a Világosvár, keletről a Pálinkázó, a Kis-és Nagy-Henc csúcsok által közrefogott völgy következtében nyerünk szép panorámát az említett Nagy-völgyre, Károlytáróra és a Gyöngyösoroszi-víztározóra, Gyöngyösre és a Sár-hegyre, valamint az Alföld hatalmas síkjára, főként a Mátra déli lábánál elterülő Jászság vidékére.

Kilátás az Alföldre a Pelyhes-rétről

 

2020. október 20.

Demecs Norbi