A természet lenyűgöző jelenségeinek tárháza végtelen. Sokszor megírtuk már, hogy útra kelni mindig érdemes, ugyanis sohasem tudhatjuk, milyen szépség vár ránk. Pontosan így jellemezhetnénk Lucza Zsolt vasárnap reggeli élményét is, melyet kitartó várakozásának és munkájának köszönhetően most mi is megmutatunk olvasóinknak.

2020. október 18-án reggel úgynevezett glória tündökölt a Mátrában, elhoztuk Zsolt káprázatos fotóit.

„A glória akkor jelenik meg, ha az észlelő árnyéka egy, a Nappal ellentétes irányban lévő felhőre, vagy ködrétegre vetül, például hegyen, vagy repülőgépen. Az árnyék körül ilyenkor színes gyűrűk jelenhetnek meg. Közülük a legbelső ív kékes, ezt zöld, sárga, majd vörös ívek veszik körül. A gyűrűk egymás után többször megismétlődhetnek” – írja az Időkép szakmai csapata. A glóriát ábrázoló fotók a Péter-hegyese csúcsán álló Galya-kilátó közel 1000 méteres tengerszint feletti magasságban lévő teraszáról készültek.

Lucza Zsoltot korábban már bemutattuk, mint a Mátra viharvadászát, aki lenyűgöző pillanatokat örökít meg az időjárási jelenségekről. Ám nem csak a viharok vonzzák, előszeretettel fotóz bármilyen természeti érdekességet. A valóságot élethűen tükröző fotói egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, bizonyos galériáit több ezren osztják meg a közösségi oldalakon. Zsoltot természetesen legkevésbé sem a hírnév vezérli, annál inkább a tudat, hogy sokak számára szerezhet örömet a megörökített pillanatok látványával.

„Vasárnap 7 óra környékén, napfelkeltére érkeztem a Galya-kilátóba, akkor még szinte semmit nem lehetett látni, akkora köd volt. Nagyjából 2 órát töltöttem a toronyban, ezalatt a felhők jöttek-mentek, néha kitisztult egy kis időre, másszor teljes homályba borult a táj. Eredetileg az Ilona-vízeséséhez indultam, ugyanis az elmúlt hét esőzései miatt a zuhatag is igencsak „meghízott”, látványos fotótéma lett volna, de amikor láttam, hogy kezd felszakadozni a felhőzet, inkább tovább mentem Galyatetőre. Nem készültem erre a jelenségre, de pár évvel ezelőtt már volt részem hasonlóban, így most is figyeltem, vajon lesz-e. És lett! Többször is láttam. Általában nem is magával a fotózással töltök sok időt, hanem a pillanat, a történés megtalálásával, ami néha csak úgy szembe jön velem, ezért is olyan lenyűgöző a természet” – nyilatkozta a hobbi fotós.

2020. október 21.

Demecs Norbi

Fotók: Lucza Zsolt Photography