Különleges és látványos módon tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt a mátraszentistváni síparkban. Nemzeti színű zászlónk büszkén lobogott, pontosabban suhant a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány és a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) kötelékében. Az akció ötletgazdájával, Klausmann Viktorral beszélgettünk.

A Magyar Síakadémia több mint egy évtizede, 2009-ben kezdte meg működését Kékestetőn. Elnökük, Klausmann Viktor nevéhez számos kezdeményezés köthető, többek közt egy igazi különlegesség is. Csapattársaival 2010 óta minden esztendőben huszár ruhában pattannak sílécre, így tisztelegve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Mint mondja, az elmúlt két esztendőben nem volt lehetőségük éltetni a hagyományt, hiszen a szokásosnál melegebb volt, így hazánk legmagasabb pontján hónak már nyoma sem volt március idusára. Idén azonban még tartja magát a tél a mátraszentistváni sípályán, így akciójuk ezúttal nem maradt el. A huszár ruha ugyan hiányzott, de a lejtők szerelmeseinek öltözéke így is passzolt az ünnephez.

„A koronavírus-járvány miatt idén nem volt lehetőség arra, hogy huszár egyenruhákat kölcsönözzünk, úgyhogy kitaláltunk valami mást. A Kékes Kutató-Mentő csapat színe a narancssárga, a talpunk alatt csillogó hó adta a fehér színt, akciónkhoz pedig a Síoktatók Magyarországi Szövetségének (SMSZ) néhány tagja – élükön elnökükkel, Dr. Egri Katival – is csatlakozott ebben az esztendőben, akik zöld ruhában siklottak végig a pályán. A kezdeményezésünknek ezúttal is a nemzeti színű zászló volt az éke, melyet Dunai Imre és Dr. Réthy István, a Kékes Kutató-Mentő rangidős símentői vittek” – meséli Klausmann Viktor.

Hozzáteszi, lobogójuk 10 esztendeje tiszteleg a forradalom és szabadságharc hősei előtt a jeles napon, s egyik kiváló kollégájuké, Varga Jánosé. Neve sokaknak csenghet ismerősen abból az időből, amikor a Kékes a hazai sísport fellegvára volt. A Kékesi Sas Síklub egykori kiválósága a ’70-es és a ’80-as évek meghatározó egyénisége volt, csapattársaival sorra nyerték a versenyeket, magyar bajnokságokat, s öregbítették térségünk jó hírét. A jelenleg is aktív síoktató a járvány miatt ebben az esztendőben nem vett részt az eseményen, csak zászlóját küldte el társainak, s lélekben erősítette a csapatot – tudtuk meg Klausmann Viktortól.

 

2021. március 16.

Korepta Lilla

Kiemelt fotó: Czímer Tamás