Régi terv volt a domoszlói Vitéz park szépítése, csinosítása, így a napokban 11 gömbkoronájú szivarfát ültettek el oda a helyi önkormányzat dolgozói. Itt azonban nem álltak meg, további facsemeték kerültek a Deák téri Pihenőparkba és az Idősek Otthona előtti területre. Paulenka Richárd polgármestert kérdeztük az akcióról.

A fásítás talán az egyik legszebb feladatok egyike. Mindig szemet gyönyörködtető és hosszú távú eredménye van.

Igen, igyekszünk mindig csinosítani, szebbé tenni környezetünket. Az apropót talán az adta, hogy egy idős fát ki kellett vágni, és mi úgy gondoltuk, hogy nem feltétlenül – ahogy a mondás tartja – egy kivágott fa helyett ültetünk kettőt, hanem akkor mindjárt negyvenhatot.

Hová került ez a közel félszáz facsemete?

Régi tervünk volt, hogy a Vitéz parkot továbbcsinosítjuk, ide került 11 gömbkoronájú szivarfa. A fásítás részeként további fákat ültettünk a Deák téren a Pihenő parkba, ide 13 gömbkoronájú szivarfa, 19 oszlopos gyertyán és 1 madárberkenye került. Nem maradhatott ki az Idősek Otthona előtti rész sem a programból, ahová 2 gömbkoronájú szivarfát telepítettünk. Az ültetést az önkormányzat dolgozói, a közfoglalkoztatottaink végezték, de a lakosság is csatlakozott, hasznos tanácsokkal, ötletekkel segítették munkánkat.

Milyen szempontok alapján választották ki a fafajtákat?

Két tényező számított, az egyik, hogy az adott fafajta illeszkedjen környezetébe, a másik, hogy ne nőjön túl magasra, úgy gondoltuk, a 4-5 méteres az ideális.

Vannak további tervek a parkok szépítésére?

Húsvét alkalmából minden évben volt tojásfa állítás a pihenőparkban. Idén ez elmaradt a koronavírus-járvány miatt, de felállítottunk ott egy kis faházat, s azt díszítettük fel az ünnepre. Úgy tervezzük, a házikót mindig a soron következő jeles eseményre fogjuk új köntösbe öltöztetni.

 

 

2021. április 21.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Paulenka Richárd Facebook oldala