Kékestető, a Tv-torony és a csillagok

A Mátra nem csak a napfényben tündöklő szépségeivel, de éjszakai ragyogásával is elkápráztatja azt, aki a térségbe látogat. A háborítatlan csend, a nyáresti tücsökmuzsika, a viszonylag csekély fényszennyeződés és a hőségnapok után a frissítő, kristálytiszta levegő arra ösztönöz, hogy napnyugta után is útra keljünk. Virtuális utazásunk során három közismert helyszínt mutatunk, amelyek a csillagos égbolt alatt is festői képpel várnak.

1. Sástó

Sástó térségünk, s azon túl is hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé vált. Nem csoda, hiszen a hegyekkel körbevett, erdős területen a természeti szépségeken túl minden korosztály talál magának kikapcsolódási lehetőséget. A gyermekeket játszóterek és játékos táblák, csónakázás és kacsaetetés, a közelben kalandpark, valamint libegő, a felnőtteket és a családokat az alföldi fúrótoronyból kialakított kilátó, tanösvény és kiszolgálóegységek hívogatják. Sástóra érdemes az éj leple alatt is visszatérni.

A réten tanyázó tücsök-hadak dallamos melódiák, az erdő halk, olykor titokzatos neszek vesznek körül, a békák öblös kuruttyolás képében hallatják hangjukat, miközben a hangulatos, kivilágított sétányon ölel az éj sötétje.

A tó vizén a kivilágított torony, tiszta időben a csillagok fénye mutat tükröt. Bár a kilátó éjszaka nem látogatható, a térképpel, zseblámpával, megfelelő tájékozódási készséggel, valamint elegendő bátorsággal rendelkezők a közeli Eremény-tetőt is felkereshetik, amelynek kopár teraszáról lebilincselő látvány nyílik a Mátraalján elterülő települések fényeire.

2. Kékestető

Pokrócot és piknikkosarat elő, irány Kékestető! Az ország legmagasabb pontja – kiváló természeti és földrajzi adottságai miatt – szintén a legkedveltebb úti célok egyike. TV-kilátó, körpresszó és étterem, télen síelési és snowboardozási lehetőség, valamint egész évben a túrautak színes választéka, köztük tanösvény és kardio-ösvény is várja a látogatókat. Amint a Nap izzó korongja végső búcsút int, s eltűnik a Mátra nyugati bércei mögött, hogy hamarosan egy új napot köszönthessen, országunk csúcsa is felölti éji köntösét. Az 1014 méter magasságot jelölő, nemzeti színű csúcskő és az Angyalok-tisztása környékén pár éve üzembe helyezett lámpák fénye lehetővé teszi, hogy az elmaradhatatlan csúcsfotót még éjszaka is megejtsük, ám a montán bükkösökkel ölelt tisztáson túl az erdők koromsötét ruhája hamar elnyeli a fénycsóvákat. Nincs is nyugtatóbb érzés, mint az ország tetejének valamely tisztásán, például a „Déli”-sípálya gyepcsíkjain leteríteni egy meleg pokrócot, hátra dőlni a hegyoldalban, s átlépve a valóság zónáján, gondolataink viharát legyőzve elmerülni a végtelen csillagtengerekben. A nyugalmat semmi sem törheti meg, talán csak a TV-torony pirosan izzó akadályvilágítása sejlik fel az éji homályban, mely emlékeztet bennünket arra, hogy még akkor is van fény, mikor a legsötétebbnek tűnik minden.

3. Galyatető

A Feslő-Mátra, Mátraszentimre és térsége nappal is a csend birodalma, hát még éjszaka! A „szent” települések zegzugos, kanyargós utcáin sétálva joggal érezhetjük magunkat úgy, mintha az Alpok között meghúzódó falvak valamelyikében járnánk. A kutyák ugatását visszaverik a hegyoldalak, majd hosszas visszhangzás után elnyelik a mély völgyek és a kellemes nyáresti szellő zúgása. A galyatetői Péter-hegyesén emelkedő, rangos díjakkal jutalmazott, 2015-ben felújított kilátótornyot akár a Felső-Mátra fejdíszének is nevezhetnénk. Az éji sötétben szolidan megvilágított falak bástyaként tűnnek elő a bükkfák oszlopai közül.

Galyatető (Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség)

A nem mindennapi kalandokat kedvelők a toronyban kialakított bivakszállások igénybevételével akár fent is aludhatnak a kilátóban, egyúttal páratlan körpanorámát nyerve a Mátra körül gyűrűző települések és városok fényeire. Északra Bátonyterenye, keletre Parád és Eger, délre Gyöngyös, Hatvan és Jászberény, nyugatra (tiszta időben) pedig Budapest fényei is feltűnnek. Aki nem érzi magát elég „bátornak” ahhoz, hogy eltöltsön egy vagy több éjszakát a rusztikus berendezésű toronyszobákban, a kilátó szomszédságában kelet felé lefutó sípálya felső teraszáról gyönyörködhet a Parádi-medence apró lámpásainak pislogásában.

 

2021. június 12.

Demecs Norbi