Ahogyan színesedik a természet és ezer színben pompázik a Mátra, úgy jelennek meg a településeken is az őszi dekorációk. Recsken, Mátraballán és Domoszlón jártunk.

A Recsket jelző táblánál mind Parád, mind Sirok felől hatalmas szalmabála kelt feltűnést színes kavalkádjával.

A település központjában pedig két vidám fiatal mellé le is ülhetünk, biztos jókedvűnk lesz a szalmabálán üldögélő legény és mellette kerékpárra támaszkodó párja láttán.

A vidám dekorációnál biztosan sokan készítenek majd szelfiket, hiszen valóban jópofa és ötletes lett a két székkel. A szomszédos Mátraballán, a központban a szökőkút mellé emeltek „máglyát” kukorica leveleiből, felette egy kicsit szigorú hölgy pásztázza az arra járókat.

A szép színes alkotásból itt sem hiányozhatnak a dísztökök. Domoszlón pedig a Csodaszarvas szobor melletti kis faház évszakonként újul meg, előtte még ugyan virágzanak a muskátlik, ám belül már itt is az ősz színei és kellékei dominálnak.

A dekorációk mindegyikében ott találtuk a kukorica csöveket, nem véletlenül, hiszen a kukoricafosztás az ősz hagyományos társas munkája volt. A betakarítás után a kukoricacsöveket a házaknál rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével fosztották meg levelétől. A munka estefelé kezdődött, amikor már a mezei munkát és az állatok etetését befejezték. Az asszonyok, lányok leültek a kukoricarakáshoz, és legtöbbször puszta kézzel letépték a csumát a kukoricacsőről. A csöveket a férfiak zsákokba szedték, és felhordták a padlásra vagy a góréba. A csumát az állatok takarmányozására használták fel. A szebb belső levelekből csumavékát, szakasztót, cekkert kötöttek, a legügyesebbek a székek ülőkéjét és háttámláját is megfonták. A háziasszony szilvát, almát, diót, főtt kukoricát, sült tököt adott a segítőknek. A gazda, ha volt neki, akkor murcival kedveskedett. Különös jelentősége volt a piros kukoricacsöveknek. Játékos és jósló jelentőséget tulajdonítottak neki, ha a legény el tudta venni a lánytól, csakis csókért adta vissza. Az a lány pedig, aki három piros csövet talált, abban az évben számíthatott a saját lakodalmára. A piros csövekből huncutkodva jósoltak a leendő gyermekek számára is. Azt is játszották, hogy a kukoricahajat egymás fejére tették, ilyenkor mindenki a fejéhez kapott, hogy nem az ő fején van-e a gólyafészek. A kukoricával együtt hazahozták a mezőről sütőtököt is, ez a hideg estéken igazi csemegének számított megsütve. A huncutabb legények töklámpásokat is készítettek, és ezekkel ijesztgették a rémüldözőket.

El is érkeztünk a másik fő dekorációs elemhez, a dísztökhöz, és mivel alig két hét múlva itt a Halloween – ami eredetileg ősi kelta ünnep volt – egy kicsit nézzünk tök szó jelentése mögé. Tök jó fej, tökkelütött, ugye ismerős kifejezések. Most ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Maga a tök a 16. század elején került Európába, így hozzánk is. Alakja, formája szerint a gömbölydedség egyik jellegzetessége a tök termésének. Talán innen ered, hogy sokféle módon felbukkan nyelvünkben. Amikor valakinek feltűnően gömbölyded feje volt, rá mondhatták, hogy tökre emlékeztető feje van, vagy egyszerűbben, olyan a feje, mint a tök, vagyis tökfejű. Nem biztos, hogy ez mindig pejoratív tartalmat jelentett, esetleg a normálisnál nagyobb fejre utaltak ezzel a szóösszetétellel. Tök kobak volt régen a felébe vágott és belétől megtisztított tök kemény héjának a neve. A kobak üressége szolgálhatott alapul ahhoz, hogy az üres fejű, kevésbé értelmes emberre kezdték mondani, olyan, mint egy tökkobak. Vélhetően akkor kapcsolódhatott hozzá a buta jelentés, és a tökfej negatív jelentése.

A töktermés üressége, ürege akkor vált láthatóvá, ha tökkobak belső, lágy részét és magjait kikaparták. A kéregből késsel kimetszették a szemek, az orr és a száj alakját. Ha ebbe a tökfejbe égő gyertyát helyeztek, létrejött a tökijesztő vagy töklámpás, ennek szezonja október vége, amikor sokfelé találkozhatunk majd vele.

A napokban elhunyt nyelvész, Kálmán László szerint a „tök jó” etimológiája azért is bizonytalan, mert nem tudjuk, vajon melyik szóval függhet össze a tök jó, tök ciki stb. kifejezésekben előforduló tök. Egyik vélemény szerint a tökéletes rövidítése a tök abban, hogy tök jó. A másik szerint a buta, mint a tök és a tökfej hatására jött létre a tökhülye, és ebből pedig általánosítható volt a tök előtagnak a fokozó abszolút, tökéletesen értelme. Hasonló kifejezések még amelyek így alakulhattak ki: tökkopasz, tökrészeg, töksötét.

Végülis tökmindegy, hogy alakult ki, sétáljunk nyitott szemmel, csodálkozzunk rá a természet mellett településeink díszeire, sőt, magunknak is készíthetünk otthonra őszi dekorációt színes levelek, gesztenyék, bogyók felhasználásával. Csupán egy kis fantázia és feldobja a nappalit, az étkezőt egy kis színes asztaldísz. Utána pedig elmondhatjuk, tök jól néz ki a lakásunk, hiszen tökügyesek voltunk.

 

2021. október 16.

Kápolnai Nagy Ágnes