Újból beköszöntött advent, a várakozás ideje. Készülődés a szeretet ünnepére, a hagyományok felidézése, fények gyújtása a sötét, fázós téli estéken, forró italok készítése, mézeskalács sütés.

2021 adventjén újdonsággal készülünk portálunkon: két-három naponta képgalériák, rövid leírások és programajánlók formájában szeretnénk bemutatni térségünk településeinek adventi fényeit és ünnepi hangulatát. Virtuális sétáinkkal és a települések bemutatásával egyúttal szeretnénk egy átfogó összefoglalót adni olvasóink számára, hová érdemes személyesen is ellátogatni az adventi időszakban.
Új sorozatunk első állomása a Mátra vonulatának délkeleti lábánál, a Tarna-völgyében megbúvó, fontos történelmi település, Verpelét
Források és előkerült leletek alapján tudható, hogy Verpelét és környéke már a honfoglalás előtti időkben is lakott volt. A régészek bronzkori, kelta és szkíta leleteket is feltártak. A 13. század második felében a Mátraalja számos települése és birtoka mellett Verpelét is az Aba nemzetség fennhatósága alatt állt. Túlélte a Török Hódoltság idejét, majd mezővárosi ranggal működött tovább. Mindig is fontos részét képezte a Mátraalján haladó kereskedelmi útvonalaknak, virágzását Gyöngyös, Sirok és a Egerhez való közelségének köszönhette. Napjainkban a Mátra keleti régiójának kedvelt turisztikai célpontja, elsősorban taváról, szőlőterületeiről, barokk templomáról, bronzkori váráról és geológiailag, valamint természetileg is kiemelten értékes vulkáni kúpjáról nevezetes.
A Verpeléten tett ünnepi sétánk alkalmával a település karácsony-váró fényei azonnal megteremtették a várt adventi hangulatot. A Kossuth Lajos úton akár Gyöngyös, akár Eger felől érkezik az utazó, a villanyoszlopokat ékesítő, világító csillagot, hópelyhet és harangot formázó díszek egyből emlékeztetik, hogy advent van. Ha autóval érkezünk, érdemes a Polgármesteri Hivatal épületének szomszédságban található parkolóban hagyni az autót, hogy gyalogosan is felfedezzük a főutat szegélyező fénysorokat.
A Polgármesteri Hivatal előtti kis kert jelképezi a település adventi koszorúját, melynek első gyertyáján látogatásunk alkalmával már “lobogott” az izzósorokból fűzött “láng”, mely a hitet szimbolizálja. Nem csupán az élőkert öltött ünnepi ruhát, de a hivatal épületén is végigfutnak a fénysorok, az ablakokat pedig adventi lámpák fénye világítja meg.
A település leglátványosabb ünnepi eleme a melegfehér izzókkal futtatott fasor, melynek minden tagja viseli az izzóruhát.
A Polgármesteri Hivataltól (Kossuth Lajos út – Tűzoltó út találkozása) majdnem egészen a Szabadság térig tartó, fénysorral futtatott fasor teljességgel olyan, mint valamely hatalmas metropolisz egyik körútjának adventi díszvilágítása vagy éppen egy fényárban pompázó árkádsor. Mindenesetre érdemes itt egy sétát tenni, hiszen azon túl, hogy különösen látványos, megnyugtató, szeretetteljes hangulatot is sugároz a Kossuth Lajos út ünnepi díszítése.
Nem csupán a település utcai várják adventi hangulatban a szeretet ünnepét, de a verpeléti diákok is – tudható meg az Arany János Általános Iskola közösségi oldalán megjelent nyilvános bejegyzésből. Az intézmény 6.k osztályos tanulói, Bánhegyi Viktória felkészítésével verses összeállítással készültek advent első vasárnapjára, áldott adventi ünnepeket kívánva ezzel mindenkinek. A kedves, szívmelengető összeállítás itt tekinthető meg:

 

2021. december 1.

Demecs Norbi