A mögöttünk álló napok enyhébb időjárása miatt a hó ugyan sok helyen elolvadt már a Mátrában, s utánpótlásból is csak kevés érkezett, a természet azonban így is gondoskodik az évszakhoz méltó időjárásról. A magasabb, ködbe burkolózott csúcsokon gyengéd zúzmararuha képződött az ágakon, apró jégkristályokkal kápráztatva túrázók szemét.

A Mátra a két ünnep között is népszerű hazai úti cél. A hegység számos lehetőséget tartogat: a téli sportok szerelmesei jelenleg a mátraszentistváni sípark lejtőin hódolhatnak szenvedélyüknek, a gyalogtúrázókat könnyebb-nehezebb fokozatú kirándulásokat kínáló, havas túraútvonalak várják, míg a szánkózók a régi sípályákon élhetnek át örömteli perceket, de a természetfotósok sem maradnak téma nélkül: most éppen az ágakon megtelepedett finom zúzmararéteg látványa ösztönözheti kattintásra a látogatókat.
A karácsonykor érkező, sokfelé hó formájában hulló csapadék ugyan elkerülte a Mátrát, a tartósan fagypont alatt mozgó hőmérséklet és a köd együttes hatása miatt több helyen vékony zúzmararéteg öltöztette ünnepi hangulatba a természetet. A Felső-Mátrában jártunk, ahol csodás látványt tártak szemünk elé az erdei ösvények zúzmarás részei.
Mi a zúzmara? 
0 fok alatti hőmérsékleten a túlhűlt köd vagy felhőcseppek a különféle tárgyakhoz ütődve, azokra ráfagynak. Három fajtáját különböztethetjük meg.
Finom zúzmara: viszonylag vékony, könnyen lekaparható, sőt, lerázható kristályos réteg, amely szélcsendben vagy gyenge légáramlásban keletkezik és a tárgyak felszínét közel egyenletesen borítja. Általában –8 fok alatti hőmérsékleten jön létre.
Durva zúzmara: legalább mérsékelt erősségű szélben, –2 és –10 fok közötti hőmérsékleten keletkezik. Ez a lerakódás a tárgyak szél felőli oldalán nagyon vastaggá nőhet és ilyenkor tollakhoz hasonló kinövések jellemzik, amelyek a széllel szembe néznek. A durva zúzmara erősebben tapad a tárgyak felszínéhez, de azért lekaparható.
Jeges zúzmara: az általa bevont tárgyak felszínén tömören összefüggő, amorf szerkezetű, általában átlátszó réteget képez, amely igen erősen tapad és ezért igen nehezen eltávolítható. Kialakulása 0 és –3 fok között a legvalószínűbb, amikor a víz kifagyása lassabban megy végbe, így jobban be tud hatolni a résekbe, tömörebb réteget létrehozva. – olvasható szakmai portálon, a MetNet honlapján.
Felső-mátrai túránk alkalmával elsősorban a Három falu temploma, a Mátraszentimrét Mátraszentlászlóval összekötő kék + jelzés mentén, valamint a Mátraszentimre szomszédságában található Bőgős-réten láttuk a szelíd zúzmaraköntöst öltött téli Mátrát. Igaz, hogy a jelenség a téli hónapokban nem oly’ ritka, a jelenlegi előrejelzések szerint nem sokáig élvezhetjük a fagyos tájat, ugyanis a következő napokban jelentős felmelegedés hoz tavaszias időt egész Magyarországra, sőt Európa jelentős részére is.
Így ír a várható időjárásról az ismert portál, az Időkép: 
Tavaszias meleggel búcsúzik az idei év, többfelé a 15 fokot is elérhetik a maximumok. Szilveszter éjjele szeles lesz. Enyhülés jön a hét közepén többfelé esővel, de északon, északkeleten még ónos eső, hó is hullhat. Szerdán és csütörtökön nyugaton és helyenként délen már a 10 fokot is megközelíthetjük, aztán péntekre kiteljesedik a felmelegedés.
Szilveszterkor az ország nagy részén több-kevesebb időre kisüthet a nap, csupán északkeleten, keleten maradhat borongósabb, nyirkosabb az idő. Északkeleten kisebb eső, helyenként tartós köd veti vissza a jelentősebb felmelegedést, az ország nagy részére azonban tavaszias enyheség jön, 10-16 fokkal köszön el az idei év.
2021. december 28.
Fotók: Demecs Norbi
Forrás: MetNet, Időkép