Az elmúlt napokban sokat engedett szorításából a tél, s a következő napokban is enyhülés várható. Elolvadt a múlt héten leesett hó, eltűnnek a mesés téli hangulatot teremtő jégcsapok. A felmelegedés miatt veszélyessé vált a Sás-tó felületét borító jégréteg is, így hétfő óta újból tilos a tó jegére lépni.

Igazán sokáig élvezhették a tél örömeit a Sástóra érkező látogatók. A tartós januári fagyok hatására hamar befagyott a tó vize, majd néhány napon belül elérte a 10-12 centiméteres, biztonságosnak vélt vastagságot is. Ez a hír számos érdeklődőt, korcsolyázni vágyót csábított a Mátra kedvelt kirándulóhelyéül szolgáló Sástóra, ahol a fent említett időtöltésen túl kellemes szárazföldi sétákra, kilátó-látogatásra vagy egy rövidebb-hosszabb erdei túrára is mindig van lehetőség.

A nemrégiben érkező enyhülés miatt térségünkben is jóval fagypont feletti értékek voltak mérhetőek, így a sokak által igénybe vett, kijárt, kikopott sástói jégfelület balesetveszélyessé vált, téli sportolásra vagy a felületén bármilyen nemű tartózkodásra hétfő óta nem alkalmas.


A JÉGRE LÉPNI TILOS!
Figyelmeztet a Sástó Turisztikai Központ, mind online felületein közzétett bejegyzéseiben, mind pedig a helyszínen kihelyezett felhívások formájában.

A jég helyzetén a felmelegedésen és a tartósan fagypont fölött mozgó értékeken túl nem segített a többszörös, eső formájában hulló csapadék sem. A helyszínen, főleg a tó széleinél jól látható, hogy a jég több helyen olvad, vizes állagú, sőt repedezett, így használatba vételre már alkalmatlan.
A tó szélén ahol sekély a víz, hamarabb elolvad, mint a közepén, ahol körülbelül 70 centiméter a víz mélysége.” – közli a turisztikai központ.

2022. február 10.

Demecs Norbi