Szerkesztőségünkbe sok kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy hol és milyen havas lehetőségek várnak a Mátrába érkezőkre. El kell azonban keserítenünk a tél szerelmeseit, ugyanis vizes minőségű hó már csak az ország legmagasabb csúcsain, Kékestetőn, Galyatetőn, valamint a Felső-Mátra hűvösebb, árnyékosabb területein található, ám ha folytatódik a felmelegedés, ez az egyre olvadó fehérség sem sokáig lesz már elérhető.

Szikrázó napsütés, madárcsicsergés, sok helyen 10 foknál is magasabb maximumok – valószínűsíthetjük, hogy egyelőre még csak vendégként, de térségünkbe is megérkezett a tavasz. Derült idővel, Tátra-látó panorámával, friss illatokkal igézve vette át az uralmat a Mátra felett is az egész országot érintő melegfront, melyet Kékestetőn értünk utol.

Magyarország teteje, a Kékes országosan ismert nagy havazásairól, hótartó teleiről. Sajnos az utóbbi években azonban már itt sem olyanok a téli viszonyok, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor még hótalpas postás járta a Mátra üdülőterületeit, nem tudtak feljutni a csúcsra a buszok, hófalak szegélyezték az utakat, s márciusig működtek a sípályák. Érdekesség, hogy 1943–1944 telén több, mint 150 napon át borította hó a környéket. 2013 márciusában, az országos havazások során itt mérték az év legvastagabb hótakaróját: a hó természetes vastagsága ekkor 106 cm volt a csúcson.

2022. február 9-én verőfényes napsütés, olvadó hó, „havasi napsütés” fogadott minket az ország tetején. A talajt csak felületesen borító hótakaró Mátraházától felfelé tartva kezdett gyarapodni, majd a csúcsra érve még – bár már egyre vékonyodó – összefüggő lepel látványa tárult elénk. A sok helyen már latyakos, vizes állagú hóréteg a folyamatos napsütés hatására ottlétünk során is sokat olvadt, a következő napok melegedése pedig tovább fokozhatja az olvadás mértékét.

Az Északi-sípálya kilátópontján a hó helyett már sártenger fogadott, a pálya északi fekvéséből következő árnyékos nyiladéka azonban még bőven tartotta a havat és a hideget. A sárdagonyázásért ellenben csodás panoráma kárpótolt: a Parádi-medencén túl egészen a Magas-Tátra hófödte vonulatáig szabad szemmel is el lehetett látni. A hőmérséklet még a délutáni órákban is + 5-6 fokos értékeket súrolt árnyékban, a napsütötte területeken ennél pár fokkal melegebb volt – kiváló D-vitamin forrásként szolgálva a tél végi kirándulás alkalmával.

Az Időkép összefoglalója szerint 2010-et megelőzően a havas napok száma országos éves átlagban, közel változatlanul, 14-15 nap körül volt azonban ez napjainkra 11 napra csökkent. A legnagyobb csökkenés éppen térségünkben, az általánosságban leghavasabb északi-északkeleti országrészben történt. Itt harmadával csökkent a havas napok száma, miközben délen alig történt változás.

Amennyiben a következő napokban tovább folytatódik a felmelegedés, hamarosan Kékestető is beáll a hómentes országrészek sorozatába.

 

2022. február 11.

Demecs Norbi