Tréfásan indult az április: a szombat délután kezdődő havazás vasárnap reggelre 10 centiméteres friss hótakarót eredményezett a Mátra legmagasabb csúcsain. Mi is hótaposót, sálat, sapkát, kesztyűt húztunk, valamint fényképezőgépet ragadtunk, hogy első kézből mutathassuk meg az áprilisi tél pillanatképeit. Helyszíni beszámolónk és képgalériánk a cikkben.

Melengető, szikrázó tavaszi napsütés, rügyezés, virágzás, madárdallamok és langyos, simogató fuvallatok, majd egyik napról a másikra éles váltás: viharos szél, jelentős hőmérséklet-csökkenés, végül havazás. És mindez nem csupán áprilisi tréfa, hanem a valóság – feldíszített virághintó helyett szánon érkezett az április a Mátrába.
Észak-északnyugat felől markáns hidegbetörés érte el hazánkat péntek éjszaka, mellyel egyidejűleg fagyos levegő és jelentős csapadék tódult a Kárpát medencébe. Ennek következtében nemcsak a Mátrában, de hazánk számos hegyvidékén eredményezett kiadós havazást az áprilisi hideg. Helyenként, így az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn, illetve a Felső-Mátrában is 10 centiméter vastag hópaplan alakult ki április 3-a, vasárnap reggelre.
Vasárnap reggel sportcipő helyett hótaposót húztunk, könnyed átmeneti dzseki helyett pedig meleg téli kabátot, sálat, kesztyűt sapkát öltöttünk és elindultunk az ország hófödte tetejére. A kora reggeli órákban még az egészen alacsonyan fekvő területeken is havas táj kísérte utunkat, mely fehérség délutánra végül már csak a legmagasabb pontokon tartott ki, az alacsonyabban fekvő részeken teljesen elolvadt a reggel még mindent beborító hó.
Kékestetőre érkezve meghazudtolhatatlan téli hangulat fogadott. Kizárólag a madarak lelkes, fáradhatatlan éneke, valamint az itt-ott már rügyet bontó fák, cserjék ágai árulkodnak arról hogy áprilist írunk. Az ágakon – elsősorban a fenyőfákéin – vastag hótakaró ült, s az ösvényeket borító, lábunk állt hangosan ropogó szűz havat is sok helyen mi törtük át. Az ereszekről hosszú jégcsapok lógtak, az Angyalok-tisztásán mint ezüstös csillámport, úgy kavarta a hideg szél a hópelyheket. A csúcsra sokan szánkóval, csúszkákkal vagy éppen snowboarddal érkeztek, hogy kihasználják a megkésett tél nyújtotta lehetőségeket. A jövőben felmelegedés várható, melynek hatására az áprilisi tél olyan gyorsan válhat kámforrá, amilyen hirtelen érkezett.
“Hétfőn hosszabb-rövidebb időre már mindenhol kisüt a nap, említésre méltó csapadék nem várható. Többfelé élénk lehet a nyugati-délnyugati szél. Hajnalban -8 és +1, délután 6 és 13 fok között alakul a hőmérséklet.  Kedden délen számíthatunk több napsütésre, máshol gyakrabban lehet felhős az ég. Kisebb eső, zápor északnyugaton alakulhat ki. Élénk, erős, északon viharos lesz a nyugati-délnyugati szél.  Hajnalban -3, +3, délután 9-18 fok várható. A naposabb déli tájakon mérhetjük majd a legmagasabb értékeket” – olvasható az Időkép friss előrejelzésében.
2022. április 4.
Demecs Norbi