A Mátra nem csupán nappal csodálatos, de az éj leple alatt is hívogató. Az áprilisi télben útra keltünk, hogy olvasóinknak is megmutathassuk, hogyan tündököl az éj sötétjében Mátraháza, Kékestető és Galyatető a tavaszi hótakaró alatt. Öveket becsatolni, kanyargós, de csodaszép virtuális utazás lesz! Irány az éjszakai Mátra!

Sokakat vonz az éjszakai élet, mely elsősorban a fővárosra, megyeszékhelyekre vagy nagyobb városokra koncentrálódik. S ez alatt nem elsősorban a szórakozás lehetőségét, sokkal inkább a szabadidős – kulturális, történelmi, vagy természeti kapcsolódás potenciálját értjük. Igazolt tény, hogy egy tartalmas esti séta a friss levegőn jelentősen csökkenti a stresszt, elősegíti az alvási folyamatok zavartalanabb működését, támogatja az immunrendszert és számos további pozitív hatást eredményez testünk és lelkünk tekintetében is. Kevesen tudják, de a jól kiépített köz-és egyéb forrásból származó éjszakai világításnak köszönhetően a Mátra számos lakott településén vagy üdülőterületén van lehetőség egy kellemes esti sétára. E helyszínek közül mutatjuk meg cikkünkben Mátraháza, Kékestető és Galyatető esti fényeit egy különleges perspektívában, az áprilisi havazás okozta tavaszi télben.

Éjjeli körtúránk első állomása Mátraháza volt, ahol a tengerszint feletti magasságnak, így a levegő hőmérsékletének köszönhetően a hó formájában hulló csapadék már megmaradt a talajon, látogatásunkkor már látványos, összefüggő réteget képezve. A szakadó áprilisi hóesésében a nagy parkolóban, a posta előtt, valamint a Naphimnusz parkban tettünk egy rövidebb körtúrát, ám az Állami Gyógyintézet felé vezető sétány is kifejezetten hangulatos. Ezek a kivilágított szakaszok az év minden napján elérhetőek. Korábban a Szanatórium hatalmas parkja is kiváló alapja volt egy csendes, hangulatos esti sétának, a jelenlegi járványügyi korlátozások végett azonban a kert most nem látogatható.

Következő megállónk az ország csúcsa, Kékestető volt, mely szó szerint ragyogott az éj leple alatt – kiváltképp fehér köntösének köszönhetően.

Az Antenna Hungária TV-tornyának kerítésére pár évvel ezelőtt felszerelt reflektoroknak köszönhetően a nemzeti színű csúcskő és az Angyalok-tisztása szó szerint egy teljesen korszerű megvilágítást kapott. A szakadó hóesésében mindössze néhány látogató fényképezőgépének kattanása, valamint a fagyos éji szellő morajlása törte meg az uralkodó csendet. A TV-torony jelzőfényeinek sziluettje hol eltűnt, hol felbukkant a szálló ködben, melyet fürkészve a fényeken túl lassan eggyé vált a minket körbe ölelő erdők szürkés sötétjével.

Elhagyva az ország tetejét, lefelé suhanva az út fölé hajló, hófödte ágak sok helyen keltettek olyan hangulatot, mintha egy ezüstös alagútban kanyarogva szelnénk át az erdőket. Így volt ez egészen az ország második legmagasabb, önálló kiemelkedéséig, Galyatetőig, mely az áprilisi télben nem sokban különbözött egy alpesi falucskától. A Mátraszentimréhez tartozó településrész központjában ívelő Kodály Zoltán sétány a Mátra egyik legszebb hegyi utcácskája, mely nem csupán a Nap fényében, de az éj leple alatt is magával ragadó látvány. Kékestetőn szerzett élményeinkhez hasonlóan itt is csak a sétányt szegélyező monumentális fenyők zúgása törte meg az éji csendet. Az utunkat kísérő, még kopasz ágakkal rendelkező cserjék hóruhája minden túlzás nélkül olyan volt, mintha egy tündérmese lapjai elevenedtek volna meg. Sétálva a Turistacentrum épülete felé, hallgatva az április szél misztikus morajlását a szakadó hóesésben, s csodálva a fenyőóriások körvonalát, talán még jobban megértettük, miért vonzódott ennyire maga Kodály Zoltán is e varázslatos vidékhez.

 

2022. április 4.

Demecs Norbi