Április 11-e reggelén tavaszias madárcsicsergés helyett friss hótakaróval borított tájra ébredt Bánkút és a Bükk-fennsík jelentős területe. A Bükk térségét vasárnap éjszaka, hétfő hajnalban elérő csapadékzóna a fennsík magasabb, sajátos mikroklímájú területein esőzés helyett havazást eredményezett. Cikkünkben mutatjuk a részleteket.

Fagyos hajnal, havazás a Bükkben

2022. április 10-én, az esti órákban egy csapadékzóna érte el Észak-Magyarország térségét, mely a bükki régiót is érintette. Míg az alacsonyabban fekvő településeken eső, addig a magasabb csúcsokon, így a Bükk-fennsík egyébként is sajátos mikroklímával rendelkező, fagyzugos hegyoldalakkal, valamint töbrökkel tarkított területén hó formájában hullott a csapadék, mely az éjszakai órákban folyamatosan esett, így reggelre néhány centiméteres friss paplannal borította be a bükki tájat. Az éjszaka folyamán, valamint hajnalban tartósan fagypont alatt mozgott a hőmérséklet a bükk-fennsíki Bánkúton, -3, -4 °C-t mutattak a hőmérők.
Az éjszaka során lehullott hótakaró folyamatosan olvad, a délelőtti órákban már csak az árnyékos, szélvédett helyeken maradt nyoma a tavaszi havazásnak. A hófoltok várhatóan nemsokára teljesen elolvadnak majd, átadva a terepet a kikelet számára, immár a Bükk-fennsíkon is.

A melegedés hatására gyorsan olvad a hó

Sajátos mikroklíma

Igaz, így április közepe felé tartva tagadhatatlan, hogy a tavaszt járjuk, de nem maradhat említés nélkül, hogy a Bükk-fennsík sajátos éghajlatán, az úgynevezett mikroklímának köszönhetően nem ritka sem a kései, tavaszi havazás, sem a korai, őszi hóhullás, valamint még a nyári fagyok sem.

Mi az a fagyzug?
Általánosságban olyan lefolyástalan felszíni mélyedés, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő. A hideg levegő sűrűsége azonos magasságban nagyobb, mint a meleg levegőé, ezért a mélyedés alján összegyűlik. Szélcsendes időben a felszín és a környezet talaj menti levegője között több °C-os hőmérsékletkülönbség alakulhat ki. A különböző talajfélék lehűlésének mértéke különböző, a nagyobb mértékben lehűlő talaj (pl. a száraz, laza szerkezetű futóhomok) fölött is kialakulhat. Árnyékos, szélvédett, meredek hegyoldalak is minősíthetőek fagyzugnak, illetve a fagyzugokra jellemző tulajdonságok gyakran e területek tekintetében is nagyon hasonlóak, szinte azonosak.

A Bükk-fennsík sajátos fagyzugai, a dolinák
A Bükk-hegység dolináinak szélsőséges mikroklímájáról már sok tanulmány jelent meg. Az ide vonatkozó kutatások egyértelműen állapítják meg, hogy sugárzásos helyzetben a hajnali órák szélsőségesen alacsony és a délutáni órák szélsőségesen magas hőmérsékletét a dolinák jellegzetes formája okozza. Az üstalakú mélyedésbe naplemente után befolyik a hideg levegő, s ez derült éjszakákon, a kisugárzás folytán még tovább hűl. Csakis ezért lehetséges, hogy a Nagymező dolináiban a nyár bármelyik napján a hajnali órákban 0°C alá szállhat a hőmérséklet. Nappal viszont az erős besugárzás hatására a levegő felmelegszik. Ha nincs szél és hiányzik a keverő hatás, dél- utánra a környezeténél 5—6 °C-al is melegebb lehet a dolina fenekén. Ezeket a megállapításokat rendszerint szőrfűgyeppel borított, erdő- mentes dolinákban végzett mérésekre építették. Az igaz, hogy a Bükkben ilyen, erdőmentes dolinák vannak nagy többségben. (Dr. Futó József tanulmánya)

Mi vár ránk a folytatásban?

Hétfő és kedd hajnalban sajnos ismét többfelé veszélyeztetheti gyenge fagy a virágzó gyümölcsfákat. A legtöbb helyen inkább csak -1, -2 fokos fagy fordulhat elő, viszont a fagyzugos, szélvédett völgyekben -3, -5 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Hétfőn még kicsit hűvös lesz napközben. 10-15 fokra készülhetünk a délutáni órákban, keddtől azonban egyre melegebb levegő áramlik fölénk, visszatér az igazi tavasz. Csütörtökön már a 20 fokot is többfelé meghaladjuk. Sokat fog sütni a nap, csapadék nem várható, viszont szerdán és csütörtökön többfelé feltámadhat a délkeleti szél. – olvasható az Időkép friss előrejelzésében.

 

2022. április 11.

Demecs Norbi

Fotók forrása: Időkép, Bánkút webkamera