Mesekönyvek lapjaira illő éjszaka uralkodott a napokban a Mátrában. A kerekded Hold fénye ezüstösen világította meg a Mátra zúzmarás csúcsait. Az ország tetején, Kékestetőn jártunk, hogy olvasóink számára is elhozzuk a csúcs páratlan hangulatát, dermesztő téli világát.

A jeges világban idén már több alkalommal volt lehetőségünk gyönyörködni. Így szerdán, a Mátrában is, a két legmagasabb csúcson, Kékestetőn és Galyatetőn. Az előző esti ködös, fagypont alatti időjárás meghozta hatását: hófehér zúzmararuhába öltöztette a hegycsúcsokat, melyek így igazi adventi, karácsonyváró hangulatot teremtettek.
A napközben változó, hol felhős, hol ködös, hol napos időszakok után estére teljesen kitisztult az égbolt, a felhők mögül előbújtak a csillagok, s a Telihold beragyogta az egész Mátrát. A tartós fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően Kékestetőn éjszakára is megmaradt a zúzmaratakaró, mely még inkább egyedi perspektívában tüntette fel az ország csúcsát.
A fehér ágak és háztetők, valamint az ég kékje, s a Hold szinte vakító fénye meseszép összképet alkottak odafent. A levegő hőmérséklete -3•C körüli értéket jegyzett, ám a szeles idő végett jóval alacsonyabb volt a hőérzet.
Kékestető valamilyen formában mindig hű a nevéhez, igéző, sejtelmes kéksége az év minden időszakában megmutatkozik a természet egyes képviselőjén keresztül. Látogatásunk során az égbolt volt e sajátos kékesség képviselője: bármerre pillantottunk, mindenfelé más-más árnyalatában világított az ég. A messzi települések fényei felett tengerkék és zománckék sávok váltották egymást, az erdők fölött pedig eluralkodott a messzeségbe nyúló éjkékség, mely lassan, fokozatosan merült el a végtelenség színtelen homályában.
Odafent a csendesség uralta a tájat. A csillogó béke-sziget úgy festett, mintha egy más térben és időben ragadt volna meg: a lassan lehulló, apró zúzmara-darabkák neszét súlyos koppanásokként nagyította fel a jeges esti szél, mely visszahangozva távozott az északi oldalban nyugvó fák tengerében. Kékestető, tágabb értelemben a Mátra újból megmutatta ezerarcúságát, mely még inkább a természet tiszteletére és megbecsülésére, védelmére, de mindenek felett szeretetére tanítja meg az embert.
Havazás körvonalazódik a folytatásban:
“Vasárnap nyugat felől az esőt egyre többfelé válthatja fel havas eső, havazás, a legnagyobb valószínűséggel a nyugati, északnyugati, északi megyékben. A ciklon hátoldalán erős lehűlés jön, a csúcshőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.
Hétfőn marad a szeles idő, többfelé lesz erős az északnyugati, nyugati szél. Kezdetben az északkeleti, keleti részeken lehet havazás, havas eső, hózápor.” – írja az Időkép friss előrejelzése.
2022. december 9.
Demecs Norbi