Megérkezett a sokak által várt tél a Mátrába: 11 óra óta havazik a Mátra magasabb csúcsain, így az ország teteje, Kékestető is fehér ruhát öltött. Mutatjuk legfrissebb képeinket!

A hétfő hajnal óta eső formájában hulló csapadék mennyisége sok helyen rekordot döntött az országban, általánosan több tíz mm hullott mindenhol. Az érkező hidegfront hatására azonban a magasabb hegycsúcsainkon ma délelőtt havazásba váltott az esőzés – Dobogókőn, a Csóványoson és a Mátrában, Kékestetőn és Galyatetőn is megjelentek a 2023-as év első hópelyhei. A frissen lehullott hó mennyisége még csekély ugyan, azonban már megtapad a talajon, a fák ágain és a tereptárgyakon, épületeken egyaránt.

Ahogy a szakma nevezi, mindössze még csak lepel borítja a tájat, s az újból érkező melegedés hatására egyelőre nem is várható, hogy a jelenleg hó formájában hulló csapadék tartósan megmaradjon.

A hó jelenlegi mennyisége és minősége nem alkalmas sportolásra, de még szánkózásra sem igazán, a havas utakat azonban mindenki csak téli gumival vegye igénybe, valamint a téli túrák során kizárólag megfelelő túrafelszerelés kíséretében indulunk útnak.

 

2023. január 10.

Demecs Norbi