Stiller Tamás kreatív séf konyhájából hoztunk egy egyszerű, de látványos és ízletes ételt.

Hozzávalók 3 személyre:
500 gramm édesburgonya
olaj, só
50 gramm lágy vaj
50-80 gramm zabtej
75 gramm vegaföl
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 lime leve
250 gramm darált sertéshús (olaj + só + bors, esetleg steakfűszer)
1 db salottahagyma
3 evőkanál hajdina (+ olaj a pirításhoz)
saláta, sópehely

1. Kapcsoljuk be a sütőt grill módba, 220°C-ra! Hámozzuk meg az édesburgonyát és vágjuk egyforma darabokra (kb. 5x5cm)! Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük aranybarnára (kb. 15-20 perc)!
2. A turmixgép edényébe először tegyük a zabtejet, a vegafölt és a lágy vajat! Csípjük össze a sütőpapírt és csúsztassuk az edénybe az édesburgonyát! Tegyük rá a fedelét és turmixoljuk pépesre! Mivel nem levest akarunk készíteni, hanem egy gyönyörű krémet, ezért előfordulhat, hogy nehezen indul el a krémesítés. Ilyenkor kapcsoljuk ki a gépet és egy spatulával keverjük át az egészet! Ha szükséges, egy evőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, majd folytassuk a krémesítést!
3. Csavarjuk bele a lime levét és szórjuk bele az őrölt fahéjat!
4. Pirítsuk meg egy serpenyőben a darált sertéshúst, egy másikban a hajdinát!
A hajdinát lassan pirítsuk, míg mogyoróbarna nem lesz, majd szedjük át hideg vízbe és csepegtessük le!
5. A tányért felezzük meg és az alsó “sarokba” tegyünk egy nagy kanál pürét, majd egy ívben húzzuk el! Képezzünk mélyedést, amibe a darált hús kerül. Tegyünk rá apróra vágott salottahagymát és szórjuk meg a pirított hajdinával! Salátalevéllel, sópehellyel tovább fokozhatjuk az élvezetet.

Jó étvágyat kívánok!

 

2023. január 28.

Stiller Tamás