Pádárné Gyuricza Henriett, a település polgármestere arra biztatja a helyieket, hogy továbbra is az önkormányzati hivatal udvarán elhelyezett gyűjtőbe helyezzék az otthon keletkezett használt olajat. Arra kéri a lakosokat, hogy semmiképp ne a lefolyóba engedjék le, mert egy használt olaj akár százezer liter élővizet is képes elszennyezni!

A használt olajat az eredeti műanyag flakonjában vagy befőttes üvegben lehet a sárga edényekbe tenni.

Azokon a településeken, ahol nincs használtolaj-begyűjtés, érdemes a keltkezett sütőolajat elvinni egy MOL kútra, ahol átveszik és tisztítás után elsősorban a biodízel iparág, illetve az aszfaltgyártás, gipszgyártás, festékgyártás, asztalos üzemek számára értékesítik tovább.

A begyűjtést végző Biofilter Környezetvédelmi Zrt. honlapján azt írja: a használt olaj a csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását, a kommunális hulladékba helyezve pedig a használt zsiradékok nehezen lebontható anyagként jelennek meg.

2023. 02. 15.