Színpompás tavaszi virágok helyett hópaplan, kellemes kikeleti napsütés helyett pedig köd és jégcsapok – ez a hangulat jellemzi csütörtök óta a Mátra magasabban fekvő csúcsait, ahol az elmúlt napokban közel 10 cm friss hó esett. Természetesen mi is megnéztük az áprilisi telet a Mátrában, összeállításunkban mutatjuk Kékestetőt a tavaszi télben.

Idén ez idáig nem kedvez az időjárás a húsvéti szabadtéri programokhoz: a hét elején markáns hidegfront kíséretében tódult be fagyos levegő a Kárpát-medencébe, mely térségünkben – 7 °-os éjszakákat is eredményezett. Csütörtökön csapadékzóna is társult a fagyos levegő mellé, melynek hatására sok felé alakult ki havas eső, havazás. A hó formájában érkező csapadékzóna térségünket is elérte, s Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Hajú-Bihar mellett Heves vármegye területén is sokfelé havazott. A sűrűn hulló hópelyhek az alacsonyabban fekvő területeken ugyan nem eredményeztek hótakarót, ám a Mátra magasabb területein péntek reggelig közel 10 cm vastag friss hótakaró alakult ki.
A havazás hírére sokan ragadtak szánkót, és indultak el a Mátrába. Igaz, hogy az időjárás nem éppen az évszaknak megfelelő, sokan mégis úgy nyilatkoztak, ha már a tél enyhe volt, és bizonyos területeken évek óta nem is volt „normális” hótakaró, akkor a téli sportok lehetőségét most kell kihasználni. Nem csak Gyöngyösről, Egerből vagy Hatvanból érkeztek látogatók a Mátrába, de akadt olyan is, aki a fővárosból vagy éppen az Alföld déli tájairól utazott a hegyekbe.
A magasabb csúcsokon zord, téli arcát mutatja a táj: a fenyőágakon vattapamacs-szerűen pihennek a hópelyhek, az épületeken, a sziklákon és a talajon egyaránt összefüggő hótakaró nyugszik. A talaj fagyos, az ereszről és a korlátokról jégcsapok lógnak, A látogatók arcába pedig apró jégkristályokat repít a fagyos mátrai szél.
Az áprilisi télben hidegrekord is dőlt az ország tetején – írja  az Országos Meteorológiai Szolgálat: 2023. április 6-án Kékestetőn -2 foknál nem emelkedett magasabbra a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordja. Az eddigi rekord húsz évig élt és szintén Kékestetőn mértük: 2003-ban ezen a napon -1,9 fok volt a maximum-hőmérséklet.
Nemcsak az idei húsvét télies a Mátrában: a mögöttünk álló 10 évben többször is előfordult ilyen időjárás a hegyekben: 2013-ban, 2017-ben, 2021-ben is fehér volt a Mátra a húsvéti ünnepek környékén.
2023. április 8.
Demecs Norbi