Itt a június, vége a tanévnek. Ilyenkor, a tanév végén számadást tartanak tanárok, diákok. A jó tanulók az évzárón könyvet, oklevelet kapnak, a nebulók pedig megköszönik tanáraiknak az egész éves nevelői munkát.

60 évvel ezelőtt egy gyöngyösi tanítóról írt a Heves Megyei Népújság, egészen pontosan a június elsején, szombaton megjelenő kiadásában. Berényi Gyula, aki 1919-ben diplomázott, megbecsült, szeretett pedagógus volt az 1963-as cikk szerint. Ő volt az, akit példás nevelői munkájáért nem csak kollégái, de diákjai is megbecsültek és tiszteltek. Pedagógusi pályája nem volt akadályok nélküli, és számos kihívással is szembe kellett néznie az évek alatt. Tanított házitanítóként, de olyan időszak is volt, amikor 8 évfolyam gyermekei voltak egyedül a gondjaira bízva.

Gyula bácsi mégsem panaszkodott azokra az évekre visszaemlékezve. Később, 1953-tól Gyöngyösorosziban, majd 1960-tól Gyöngyösön dolgozott. Akkoriban a gyöngyösi, frissen épült, 5-ös számú iskola tanítója volt, és a negyedik osztályosokat tanította. S hogy mire? Ahogyan a cikkben is idéznek tőle: „Olyanná szeretném formálni a gyerekeimet, amilyen jellemvonásokat az úttörők 12 pontja követel meg.”

Vajon hányan emlékszenek vissza ezen írás olvasói közül arra a 12 pontra? Emlékszünk-e még, hogy a kor szocialista szellemének dicsőítésén kívül mire nevelték akkoriban a vörös nyakkendőssé avatott kiskamaszokat? „Az úttörő szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik.”, „Az úttörő, ahol tud, segít és önként szolgálja a közösséget.”, „Az úttörő igazat mond és igazságosan cselekszik.”, „Az úttörő szereti, tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket.”, „Az úttörő igaz hű barát.”, „Az úttörő szereti és védi a természetet.”

Egy letűnt kor tanított értékei ezek, melyek útmutatóul szolgáltak az oktatásban. Vajon ma van-e igény ilyen értékekre? S ha van, mekkora van? Van-e, aki a ma gyermekeit hasonló fontos dolgokra tanítja? Kapnak-e otthon ilyen útravalót, és van-e, aki az iskolában ezek mellé az otthoni útravalók mellé csomagol még pár hasznos dolgot? Berényi Gyula bácsi vajon mit mondana a mai pályatársainak, és mit mondana a mai diákoknak? És az a kérdés is felmerül, mit mondana azt látva, hogy egykori iskolája helyén ma egy szupermarket áll, ahova nem a tudásért járnak az emberek.

Hatvan év távlatából egy letűnt világ körvonalazódik az egykori napilapból, és nem biztos, hogy az rosszabb volt, mint ez a mostani.

2023.06.21.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Fortepan / Németh Tamás