Régi, már-már elfeledett népi játékokat öltöztet új köntösbe Máté Pál Péter. Ő és párja, Reni is pedagógusként dolgoznak, szabadidejüket pedig szerették volna olyan közös hobbival tölteni, ami nemcsak nekik, de a gyerekeknek is örömöt okoz, s élteti az ősöktől örökölt hagyományainkat. Ezért is döntöttek úgy, hogy újjáélesztik a saját gyermekkoruk emlékeiben élő népi játékokat.

Hordólovagló, diótörő, karikapeca, ördöglakatok – fából készült játékok, melyeket évtizedekkel ezelőtt még szinte minden gyermek ismert. „Vidéken nőttem fel, a nagyszülőknél töltött nyarak legszebb pillanatai a közös játékidőhöz kötődnek. Ezek elmaradhatatlan kelléke volt például a karikadobó, de apukám is mindig készített valami izgalmas játékot fából. Felnőttként sajnálattal tapasztaltam, hogy szinte alig van olyan gyermekfoglalkoztató rendezvény, ahol ezekkel a játékokkal megismerkedhetnének a csöppségek. Ezért 2011-ben álmodtam egy nagyot, és egy asztalos barátom segítségével nagy fába vágtuk a fejszénket: én megterveztem, ő pedig életre keltette a régi idők játékait” – meséli Pali.

Játékaik bár nagyon egyszerűek, ugyanakkor fejlesztik a kézügyességet, a szem-kéz koordinációt, a kreativitást, a türelmet, s természetesen nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is kihívást és jó szórakozást kínálnak. „Az is a legfőbb céljaink között szerepelt, hogy olyan eszközöket alkossunk, melyekben az unokáktól a nagyszülőkig mindenki örömét leli. Számunkra a családok széles mosolya a legjobb visszaigazolás, s megtisztelő számunkra, hogy egyre több rendezvényen ismertethetjük meg az érdeklődőket játékainkkal.

Mátrafüreden élünk, az ország számos településére hívtak már minket, Gyöngyösön azonban eddig nem kaptunk lehetőséget a városi rendezvényeken. Ezért is nagy boldogság nekünk, hogy a Városom, szeretlek Egyesület (VSZE) pár héttel ezelőtti gyermeknapján ott lehettünk a játékainkkal. Óriási érdeklődés övezte a rendezvényt és a mi állomásainkat is, ahol gyerkőcök és szülők közösen próbálhatták ki például a diótörőt, a karikadobást, az asztali fejtörőinket, de a legnagyobb sikert egyértelműen a kézi hajtású körhintánk aratta, ami gyakorlatilag egyetlen percre sem állt meg. Mindenkit elvarázsolt ez a játék, mi pedig igazi kincsként tekintünk rá, azért is, mert egy erdélyi ácsmester fantasztikus alkotása” – mondja Pali.

Hozzáteszi, kedvesével, Renivel a szabadidő hasznos eltöltésében hisznek, s három gyermeküket is ebben a szellemben nevelik.

„A családdal együtt töltött időnél nincs fontosabb! Hálás vagyok azért, hogy a szabadidőmben olyasvalamivel foglalkozhatom, amelybe a kedvesem és a gyerkőcök is örömüket lelik. Talán mondanom sem kell, hogy a fiaink minden új játékot tesztelnek, sőt, el is kísérnek minket a rendezvényekre, és ők mutatják meg az érdeklődőknek, hogyan működnek a játékaink.”

Pali nemcsak a fajátékok készítésében, hanem a közösségépítésben is élen jár. A mátrafüredi Bene Egylet elnöke, társaival nemrég madárbarát programot indítottak a településen. Több mint hatvan odút készítettek a szárnyasoknak, a nagyját pedig már ki is helyezték. De családi vetélkedőket is rendre szerveznek, legutóbb például parasztolimpiára és talicskaderbire várták az érdeklődőket, melyeknek kicsik és nagyok körben is óriási sikere volt.

„Hiszek abban, hogy a családdal, a barátokkal, a szomszédokkal eltöltött minőségi idő pótolhatatlan, s összetartó közösséget is formálhat. A közös játék, az alkotás, akár egy madáretető barkácsolása mind mind olyan elfoglaltság, amely igazi élménnyel ajándékozhat meg mindannyiunkat!”

 

2023. július 1.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás, beküldött