A Gyöngyöst Mátrafüreddel összekötő bicikliúton járunk, ami – talán nem túlzás azt mondani – a mozgás szerelmeseinek egyik legkedveltebb terepe a környéken. Kicsik és nagyok futnak, bicajoznak, gyalogolnak itt, s bizonyára sokaknak feltűnt, hogy az út mentén ágaskodó beton oszlopokat nemrég színes festékkel mázolták le. Annak jártunk utána, ki és miért ragadott ecsetet.

Banka Zsolttal a helyszínen futunk, pontosabban gurulunk össze. A Mátrai Erőmű kommunikációs munkatársa a mozgás és a sportok megszállottja, így hát munkából is két keréken tart hazafelé. De nem csak bicajozni és futni szokott itt, arra is fordít időt, hogy sporttársai biztonságosan haladhassanak ezen a szakaszon. „Ezt a kerékpárutat rengeteg sportoló, de családok, egész pici gyerekek is használják, s főként hétvégén nagy a terhelése. Pár héttel ezelőtt épp szemtanúja voltam, amint egy biciklis próbált kikerülni egy családot, s amikor lehúzódott a bicikliút szélére, nekiment az ott lévő egyik betonoszlopnak. Szerencsére nem esett nagy baja, de annak érdekében, hogy máskor ilyen ne forduljon elő, elkezdtem azon gondolkodni, hogyan lehetne ezeket az oszlopokat láthatóvá tenni” – meséli Zsolt. S hogy mik is ezek a földből kinövő betondarabok? Zsolt azt mondja, régi kábeljelző betontömbök, amiket gyakorta takar el a fű, s ha valaki lendületből nekimegy, akár meg is sérülhet. „Rengeteget járok külföldön, több helyen láttam már, hogy az ilyen betonoszlopokra jól láthatóan felhívják a figyelmet vagy épp olyan anyagra cserélik, ami puha, például műanyagra. Innen jött az ötlet, hogy ha kicserélni én nem is tudom, de láthatóvá tenni igen. Így hát egyik nap kisétáltunk a kislányommal és élénk színekkel lefestettük ezeket az oszlopokat. Láttam, hogy a közösségi oldalakon szinte azonnal híre ment, sok pozitív visszajelzés érkezett ezzel a kis akcióval kapcsolatban, aminek nagyon örülök” – mondja.

Zsolttal egyébként nemcsak a bicikliúton, de rendezvényeken is gyakran találkozhattak már a gyöngyösiek és környékbeliek. A sport megszállottjaként rendszeresen szervez olyan eseményeket, melyek az egészséges életmódot és a mozgást népszerűsítik. A Mátra Síszerviz tagjaként barátjával, Petes Varga Károllyal álmodták és valósították meg például a Bátrak éjszakáját vagy a Királyok nyomában versenyt, melynek keretében ezreket mozgattak már meg a Mátra különböző pontjain. A rendezvényeken befolyt összeget többször fordították jótékony célokra, néhány éve például a gyöngyösi állatkertnek segítettek. Mindezek mellett Zsolt, a Mátrai Erőmű kötelékében működő Mátra Sportegylet alelnökeként, évikig szervezett kollégáinak sporteseményeket is. „Egy egészségmegőrző program keretében volt, hogy 600 főt „mozgattunk be” a sport világába. Szerintem ez óriási eredmény! Túrákat, lépcsőfutó versenyeket szerveztünk, s elsősorban olyanokat szólítottunk meg, akiknek egyáltalán nem volt az életük része a sport. Nagy öröm számomra, hogy sokak azóta is rendszeresen edzenek, van olyan barátom, aki közel 25 kilót fogyott, maratonokat fut, s épp a minap idéztük fel az első közös túránkat, ahol kedvet kapott a mozgáshoz” – mondja Zsolt. Édesapaként nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a fiatalabb korosztálynak is példát és utat mutasson a sport felé, így hát gyermekeknek is rendszeresen szervez olyan táborokat, melyek a mozgás köré épülnek. „Azt szoktam mondani, a mozgás maga az élet, engem egy komoly betegség után szó szerint visszahozott az életbe a sport. Mindenkit – gyerkőcöket és felnőtteket is – arra buzdítok, hogy adjon egy esélyt magának megtapasztalni, milyen változásokat és élményeket hozhat az életébe a rendszeres mozgás.”

Korepta Lilla

2023. július 29.

Fotó: Czímer Tamás