Hét új belépővel gyarapodott, így 30 fő fölé emelkedett a MAGOSZ Gazdaaszony Tagozatának létszáma Heves vármegyében. A szervezet csapatépítőt tartott Parádon, az Ilona-völgyben megtalálható Szent-István kútnál, ahol az új tagok beléptetésén túl tapasztalatcserére, kötetlen beszélgetésre, de még egy vezetett túrára is lehetőség volt.

Nagyné Legény Ildikó, országos elnök elmondta, hogy ritmusváltást szeretnének a jövőben, mert mára nélkülözhetetlenné vált, hogy a nagy szakmai tudással és elhivatottsággal bíró gazdaasszonyok megfelelő érdekképviselettel rendelkezzenek a magyar agráriumban.

Az elnökasszony azt is megjegyezte, hogy hitelesen csak a nők tudják képviselni a jövő építését az utódnemzedék számára, mert édesanyaként, nagymamaként a legnagyobb szerepük nekik van abban, hogy az itt megjelenő hagyományokat megőrizzék, megtartsák, megéljék a gyermekeik, unokáik számára.

Mudriczki József polgármester köszöntőjében elismeréssel nyilatkozott a gazdálkodásban dolgozó nőkről. A rendezvénynek otthont adó település első embere úgy látja, a mezőgazdaságban dolgozó férfiak nem nélkülözhetik a nőket gyermekeik anyjaként, és háziasszonyként sem, valamint elvitathatatlan érdemeik vannak a mindennapi teendőkben, az ország sorsa számára is fontos, hogy e szép hivatásukhoz segítséget is kapjanak.

A rendezvény helyszínéről elmondta, hogy 1925-ben ásott kút volt ott, ami először egy száraz kútként, – mofettaként – működött, majd egy későbbi bővítés során vizet is találtak, mely enyhíti a gyomorbántalmakat és étvágygerjesztő hatású, ezért sokan szeretik.

Ignácz Balázs főispán kiemelte, hogy a kormány számára az agrárium, a vidék fontos, kiemelt stratégiai partner. A kormányzat elsődleges céljai között szerepel, hogy a vidék jól működjön, erős legyen. Ehhez az kell, hogy az ágazat szereplői információval, adatokkal, tényekkel el legyenek látva. Az ilyen fórumok a főispán szerint azért is hasznosak, mert valósvvisszajelzéseket kapnak a tagoktól.

Azt kérte a jelenlévőktől, a gazdálkodással kapcsolatos mindennapi ügyeket osszák meg velük, adják át az információkat azoknak a hivatalos szerveknek, akik majd az ezeket a szakpolitika felé továbbvíve az ágazatot segítő szakmai hátteret tudnak kialakítani.

Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára megköszönte, hogy számíthatnak a gazdaaszonyokra a közösségükben. Tőle megtudtuk azt is, hogy az elmúlt 30 évben az ország legnagyobb agrárszervezetévé váltak, épp ezért a MAGOSZ fő feladataként azt jelölte meg, hogy a jelenlegi információtengerben segítse az eligazodást az érintettek számára.

Nem kevésbé tartja azt sem fontosnak, hogy a szervezet tagjaként az egyes gazdálkodók is hamarabb, hatékonyabban tudnak saját, és társaik érdekében is fellépni, eljárni, célba érni. Felkészültnek és jól tájékozottnak látja a gazdaasszonyokat, örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy szakmai oldalról ennyi tapasztalt, jó szakemberrel dolgozhat együtt, a jelenlévőket is beleértve.

Végül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei küldöttgyűlésének elnöke, Szendrei László köszöntötte az egybegyűlteket, aki úgy vélekedett, hogy nők nélkül nincs élet sem a Földön. Nekik köszönhetően van a férfiaknak arra lehetősége, hogy nyugodtan és a lehetőségekhez képest kényelmesen gazdálkodjanak.

A nők napjainkban olyan – főleg irodai – munkálatokban vesznek részt, melyet a férfiak már képtelenek lennének elvégezni. Ahol a gazdaasszony tagozat jól működik és dolgozik, ott a gazdakörök megerősödnek, mert a hölgyek húzóerőként szerepelnek mindenhol. Nők nélkül nem működik jól egy gazdaság, és az is egyre világosabban látszik, hogy egyre több nő kerül vezetői pozícióba agrárcégeknél. Szendrei László szerint ezt az irányt tartani és bővíteni kell.

A folytatásban a hét új jelentkező gazdaasszony belépését egyhangúlag megszavazták, akik be is mutatkoztak a belépésükkor. A régió legkülönbözőbb településeiről érkezett asszonyok elmondásaiból kiderült, ki mivel foglalkozik a hétköznapokban. Karácsondtól Bekölcéig, Pélytől Hortig, Nagyfügedtől Herédig különböző történeteket hallottunk, és az új tagokat látva, hallva kétségünk sincs afelől, hogy igazi gazdaasszonyokkal bővült a jelenlegi csapat.

Van, aki szántóföldi növények termesztésével foglalkozik, de olyan is akadt, aki saját termelésű zöldségeit szupermarket áruházláncok számára értékesíti. Örömmel hallottuk, hogy Bekölce mellett legeltetéssel foglalkozó gazdaaszony is érkezett a csapatba, de azt is, hogy a megye legnagyobb állattenyésztéssel foglalkozó cégének vezetője is a belépők között volt.

A csapatbővítő hivatalos adminisztrációk elvégzése után után a helyszínre érkezett Dávid Krisztina parádi őstermelő, akinek vezetésével egy másfél órás túrára indulhattunk az erdőbe egészen a forrásig. Az úton Krisztina számos gyógynövényt és gombát mutatott be, melyek a helyszínen kerültek begyűjtésre. Megtudtuk, melyik ehető gomba esetében mire érdemes odafigyelni az elkészítésnél, és azt is, hogy a mérgező fajták honnan ismerhetőek fel.

A forrásnál találtunk olyan zsurlót is, melyeket eddig túráink során csak szemet gyönyörködtető mivolta miatt nézegettünk sokat, Krisztinának köszönhetően azonban most már azt is tudjuk, miféle betegségek, nyavalyák enyhítésére valók.

Krisztina és lánya – aki szintén részt vett a túra vezetésében – gyakran járják az erdőt, őstermelőként, a megfelelő engedélyek birtokában számos finomságot és gyógyhatású készítményt is árulnak a sokak által jól ismert parádfürdői büfésoron.

Tartalmas, programokkal telt el tehát a MAGOSZ parádi csapatépítője, és a gazdaaszonyok csapata is olyan tagokkal bővült, akik munkájára és tenni akarására nem csak saját családi gazdaságaik, hanem a gazdatársadalom is számíthat a jövőben. Munkájukhoz sok sikert, családjuknak jó egészséget és hosszú életet kívánunk, és sok kis gyermeket, akik majd szüleik nyomdokába lépve sikerrel tovább viszik a gazdálkodó életformát.

2023.08.02.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter