Aki Parádfürdőn több-kevesebb gyakorisággal jár, és hétvégente a büfésoron parkol, bizonyára észrevette már, hogy különféle kézműves termékeket árusító standokkal lehet ott találkozni. Az egyik ízléses és szemet gyönyörködtető sátor alatt étvágygerjesztő feliratot is olvashatunk: “Mátra éléskamrája”.

Közelebb lépve a pulthoz számos finomságot találunk üvegekben, vagy kisebb-nagyobb masnis csomagokba öltöztetve. A kínálat a teának szánt szárított gyógynövényektől a gombákig, a szörpöktől a lekvárokig pazar, és láthatóan friss, szezonális. Ez azt sejteti, hogy az év más időszakában is érdemes körülnézni itt, mert jó eséllyel találhatunk másféle választékot a Mátra éléskamrájából.

A megannyi finomság mögött ott mosolyog Dávid Krisztina, akit már korábbról ismerünk egyik vezetett gombakereső túrájáról. Nem ismeretlenül tehát beszélgetni kezdünk vele, és rácsodálkozunk arra a sok-sok kínálkozó finomságra, amiket az éléskamra gazdaasszonya mutat nekünk.

A névválasztás nem véletlen: kezdetben Krisztina saját magának gyűjtögette engedéllyel a Mátra finomabbnál finomabb kincseit, aztán a lelkesedés “túltermeléshez” vezetett. Idővel úgy alakult, hogy már nem fértek el otthonában, saját polcain az erdő gondosan eltett csemegéi, s mivel a finom étkekre mindig van jelentkező, azokat eladta.

A történet önmagát ismételte, így megszületett az elhatározás: érdemes és kell foglalkozni az ilyen igények kiszolgálásával. Amit a piacra kivitt, mindig elfogyott, és újra kellett előállítania mindent, ahogyan korábban. Egyfajta minőségi követelmény is felállt ezzel a tevékenységgel párhuzamosan. Termékei tartósítószer-mentesek, öregek, fiatalok, betegek, kismamák is fogyaszthatják.

A Mátra éléskamrájának első kincse a vargánya só volt. Ízesíteni lehet vele húslevest és tojásrántottát is. A bevált, folyamatosan keresett dolgok mellett új terméket is tervez: most épp a vargányás omlett fűszerkeveréket. Burgonyapehellyel fogja elkészíteni a szárított vargányát, mely mellé petrezselyem, kápia paprika is kerül majd, így csak a tojással kell összekeverni az erdei finomságokat, hogy elkészüljön a mennyei, laktató eledel.

Erdei gyümölcslekvárjaihoz az áfonyát saját maga termeszti, de kerül bele az erdőből szeder, és málna is. A sárgabaracklekvár alapanyaga szedd magad akcióból érkezik a Mátra éléskamrájába, a barackért cserébe vargánya a fizetség. Dunsztolással tartósít, dédnagymama receptje alapján. Kóstol, és az aktuális terméshez igazítva alakítja ki az ízeket. Nem törekszik arra, hogy évről évre azonos ízeket hozzon létre, minden év más ízeket hoz. Ezeket alaposan üvegbe zárja, hogy a fogyasztóhoz kerülve megmaradjon azok aromája.

Teái erdei gyümölcsök és mezei gyógynövények elegyei. Erdei gyümölcstea keveréke alapjait tekintve ugyanaz mint az erdei lekvár, de van benne akácvirág és fekete berkenye is, melynek magas a C vitamin tartalma. A nyomokban benne található mazsola pedig édesíti a keveréket, összességében pedig immunerősítő hatással bír.

Tartósságukat illetően nem datál lejáratot termékeinek, hiszen azok jóval hamarabb elfogynak, minthogy kiderülne róluk, hogy “lejártak”. A legnépszerűbb termékei az erdei gyümölcslekvár, és a vargányafűszer.

Ha év elejétől haladunk az időben, sorba vehetőek az erdő kínálatából a Krisztina által felhasználtak is: az év első kincse az akácvirágszörp, majd követezik a bodzalekvár, a bodzaszörp, a hársfavirágszörp, majd a hársfavirág tea.

A folytatást nézve a gombák, gombapástétomok, majd a bogyók, a gyógynövények sorakoznak a képzeletbeli listán.

Hamarosan érik a som, belőle befőtt, majd lekvár készül. Magas C vitamin tartalmú, a húsok mellé jó, az emésztést segíti. A húsok emésztése közben termelődő ammónia – mely a rákos sejtek barátja – hatása letörhető azzal, hogy a som a húsok emésztését gyorsítja.

A szeder jelenleg még zöld. Virágzása elhúzódott, Majdnem 3 hetet késett. Szeptemberben lesz szedése, máskor ilyenkor már üvegben van.

Csipkebogyó októberben várható. Szörp, lekvár, tea készül majd belőle.

Napirendjét tekintve szigorú menetrendet teljesít: reggel 4-kor kel fel, 5-kor indul az erdőbe. Tudja, mit merre szedhet. Tisztában van vele, milyen szezonális kínálat van a mátrai rengetegben, ennek megfelelően gyűjt. Napközben 8 órát szedeget, majd délután 2-re hazaér. Ekkor a kosár tartalmát szárítógépre pakolja, ami onnan lejött becsomagolja, címkézi, masnizza. Hétvégente az időjárástól függően szombat-vasárnap árulja termékeit a parádfürdői büfésoron.

Krisztina egyszemélyes manufaktúraként üzemelteti a Mátra éléskamráját, s ez garancia a minőségre is, mert emberi hibalehetőségként csak ő található meg a folyamat részeként, de maximalista hozzáállásával, és visszatérő vevőkörével azt bizonyítja, hogy nem enged meg magának minőségi hibákat sem. Azt vallja, neki magának kell úgy készíteni a termékeit, hogy azok a gyűjtéstől a csomagolásig magas minőséget képviseljenek.

Mindenkinek javasoljuk, ha bármelyik hétvégén Parádfürdőn fordul meg, keresse fel Dávid Krisztina Mátrai éléskamráját, ahol bizonyosan talál majd magának olyan finomságot, melynek nem fog tudni ellenállni!

2023.08.30.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter