A közelmúltban bemutattuk a Mátra éléskamrája néven ismert, kiváló, természetes alapanyagokból készült termékeket készítő és értékesítő egyszemélyes vállalkozást. Dávid Krisztina, az ötletgazda, a kivitelező, a vállalkozó, az őstermelő, nem csak ezzel a tevékenységével hívta fel magára figyelmünket. Vele való beszélgetésünk alkalmával kiderült, hogy életútja nem hétköznapi.

A Dávid család tősgyökeres, budapesti órás-ékszerész família. Krisztina szülei egykor a nagyvárosból kerekedtek fel, és költöztek Parádra, mert koraszülött húga egészségi állapota miatt az orvosok klímaváltozást javasoltak. Fővárosi házukat eladva édesapja Parádon váltotta ki az ipart, így a Mátrában folytatódott a család élete.

Krisztina már gyermekkorában, új otthonából idős szomszédaival rendszeresen járt az erdőbe gombászni, bogyókat szedni, kitanulta az erdei finomságok megkeresésének, felhasználásának módját. Sajnos egykori tanítói ma már nincsenek köztünk, de a tanítvány jól megőrizte tudásukat és kamatoztatta is azt.

Beküldött fotó

Felcseperedve a családi hagyományok folytán ő is ötvös-ékszerész szakon tanult tovább vésnökként Budapesten, a Práter utcában. A drágakövek tudományát 1989 után Kanadában sajátította el, idehaza erre nem volt lehetősége. Torontóban telepedett le, ahol elvégezte az egyetemen a geológia szakot, azon belül a drágakőismeret tudományát. 10 év után kanadai állampolgárként tért haza Budapestre, ahol elkezdett a szakmában dolgozni, közben egy kislánya is született.

Külföldről hazatérve hozta magával a már ott megszerzett jó hírnevét, itthon pedig belevetette magát abba az embert próbáló, kizsákmányoló szakmába, ahol maximalista módon teljesített, így tudására bőven volt kereslet erején felül is. Munkája során értékbecslést végzett, kategorizálnia kellett a drágaköveket, az ékszerészeknek volt erre szüksége.

Akkoriban a nagykereskedők számára kellett feltérképeznie, hol lehet drágaköves ékszereket beszerezni. Emiatt beutazta a fél világot Bankoktól Izraelig, Törökországtól Olaszországig. 24 órában figyelte a kínálatot, a megrendelők kívánsága és elvárásai szerint. Bár más ilyen képesítéssel nem rendelkezett az országban, a szakma cseppet sem bánt vele kíméletesen.

Az állandó hajsza közben saját magára nem volt ideje, és 38 évesen egy baloldali stroke-ot kapott. Egy rosszullét alkalmával mozgásképtelen lett vámoltatás közben. Kórházba vitték, ahonnan 3 hét után kiengedték. Azt mondták, majd a rehabilitáció rendbe teszi, pedig ekkor még mindig járóképtelen volt.

Beküldött fotó

Egy barátnője segítségével jutott el egy kínai orvoshoz, akinek segítségével ért el a teljes felépülésig. Egy évig kapott akupunktúra, akupresszúra, moxa kezeléseket, meridián masszázst és kínai gyógynövényeket is használt orvosa gyógyításához. Krisztina addig a keleti orvoslást nem ismerte, szkeptikus volt annak sikerességével kapcsolatban.

Végül állapotjavulásának köszönhetően kezdett gondolkodni azon, hogy eredeti szakmáját otthagyja. Óriási válaszút előtt állt: addigi életét teljesen fel kellett számolnia, és valami gyökeresen más irányba fordulni.

A döntés végül megszületett: eladja budapesti házát, a felköltözik végleg a Mátrába. Talált egy kis parasztházat, amit felújított. Egy cseppet sem vágyott annak a folytatására, amit maga mögött hagyott. Gőg, gazdagság, sznobizmus, ez minden, amiről lemondott. Kórházban töltött hetei alatt megrendelői, munkaadói nem mentek be hozzá meglátogatni, nem érdeklődtek iránta. Már csak akkor keresték, amikor hallották, hogy felépült. Parádon várta a csend, a nyugalom, az erdő, és a természet csodái.

Felépülve a kis házikójából, Parádról kezdett újra Budapestre ingázni. Az ELTE-n kitanulta a mikológiát – a gombák tudományát -, majd a gyógynövénytant is. Úgy érezte, hogy az lesz az ő útja. Időközben elhelyezkedett az egyik mátrai hotelban, ahol 2014 és 2017 között dolgozott. Akkor egy rossz mozdulatnál megsérült a gerince, ezért úgy döntött teljesen a maga ura lesz: vállalkozást indít. Az azóta eltelt idő után azt látja, megérte a váltás, megtalálta magát abban a világban.

Krisztina értékeli az élet apró örömeit, ha kisüt a nap, hogy van mit ennie. Megbecsüli mindazt, amije van, mosolyog, köszön, észreveszi a másik embert. Őt megismerve elmondhatjuk, hogy számtalan olyan jó tulajdonsága van, ami a mai világban sok emberből hiányzik. Saját bevallása szerint onnan menekült el az erdő közelébe, ahol az igazi értékek ismeretlenek, ahol a pénz és a hajsza az úr. Ma már úgy látja: a betegség kellett az életébe, kellett, hogy letérdeljen, majd újra fel tudjon állni, és új úton elindulni.

12 gyógynövényes immunerősítő teakeverék – saját termék

Élete hátralévő részében azzal szeretne foglalkozni, amivel jelenleg is. Szeretné, ha a Mátra éléskamráját minél többen megismernék, ha az ott sorakozó kincsek sokaknak segítenének egészségük megőrzésében, helyreállításában.

Hétvégente megtaláljuk őt a Parádfürdői büfésoron, kiváló házi készítésű termékeivel, facebook oldalát a Mátra éléskamrája címen érhetjük el, ahol kapcsolatba is léphetünk vele.

A folytatásban pedig majd havonta jelentkezünk aktuális kincsekkel az erdőből, Krisztina segítségével bemutatjuk, mit terem az erdő, és mit mire használhatunk. Írásaink a Kékes Magazinban és a Kékes Online felületén is olvashatóak lesznek.

2023.09.13
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter