Október közepén járunk, és eddig igazán kedvező lehetőségeket tartogatott az időjárás a szabadtéri programok számára. Az előrejelzések szerint ez a kedvező helyzet hamarosan fordulatot vesz, s a hosszúra elnyúlt indián nyár után ránk köszönt az igazi ősz. Az októberi időjárást sokszor már esős, ködös hangulat uralja, mely sokakat tántorít el a meleg szobából való kimozdulástól. Az alábbi összeállításunkban elsősorban azoknak szeretnék kedvezni, akik a ködös, nyirkos időben felkerekednek.

A Mátra is a Bükk vidéke a hazai gyalogos természetjárás egyik fellegvára, hiszen rengeteg szabadidős tevékenység várja az ide érkező látogatókat. A passzív és az aktív pihenés kedvelői egyaránt megtalálják a számukra legjobb kikapcsolódási lehetőségeket, ám a kevésbé rutinos túrázókat sok esetben visszariasztja, ha nem a legmegfelelőbb időjárás uralkodik odakint. Térségünkben azonban akkor is érdemes barangolni, ha esős, ködös hangulat fogadja a kirándulókat.
Túrák, séták a ködös, misztikus erdőkben
A ködös, szürke, egyhangú esős napokat sokszor a negatív gondolatokkal teszik egyenlővé, holott az igazi természetbarátok jól tudják, hogy ez a misztikus hangulat sokszor életreszóló élményekben gazdag túrákat tartogat. Az ilyen időjárás esetén ugyan érdemes legpontosabban tudni és tervezni, hogy hova, hogyan és mikor kelünk útra – ezzel a témával kapcsolatban sok hasznos tipp található az interneten, valamint mi is többször írtunk már hasonló tartalmú cikkeket a oldalunkra – azonban egy kisebb, könnyebb kis körtúra ekkor is lehet igazán frissítő és megkapóan látványos. Kifejezetten javasolt ilyenkor az idős fákból álló, tágas, aljnövényzettől mentes erdőrészeket felkeresni (pl. Kékestető, Galyatető vagy Mátraszentimre térségben, valamint a Bükk-fennsík útjain), ahol ködös őszi idő esetén az öreg, hatalmas bükkfák úgy rajzolódnak ki a félhomályban, mintha egy lovagregény lapjai kelnének életre. Igazán misztikus látvány!
 Kilátó-látogatás
Amennyiben sűrű köd teríti szürke köntösét a tájra, s tejszerű “massza” uralkodik mindenen, az alábbi tipp ugyan értelmét veszti, bizonyosan azonban nem minden esős vagy felhős nap veszi el tőlünk a szabad kilátást – legalábbis nem mindig teljes egészében. Érdemes felkeresni például a kékestetői TV-tornyot, mely zárt kilátóterasszal is rendelkezik, valamint a szilvásváradi Millenniumi-kilátót vagy éppen a szarvaskői messzelátót, melyek autóval is könnyen megközelíthetőek, valamint fedett teraszuk végett még az eső ellen is védelmet nyújtanak. Amennyiben jól időzítünk, igazán látványos természeti jelenségek részesei lehetünk egy misztikus, ködös őszi napon is.
Múzeumok
Térségünkben számos kiállítóhely érhető el, többek között várak, kastélyok, nagy intézmények, magángyűjtemények vagy éppen kisebb tájházak, népi kiállítások egyaránt. Egy esős napon (is) izgalmas órákat tölthetünk kell Gyöngyösön, a Mátra múzeumban vagy éppen a Szent Bertalan Kincstárban, az Egri vár színes termeiben vagy éppen a szalajka-völgyi Erdészeti múzeumban, Szilvásváradon. A Bükk térségében több barlang is látogatható vezetett túrák formájában, melyek szintén jó választások lehetnek egy esős nap esetén. A kiállítóhelyek megemlítése a teljesség igénye nélkül történt.
 Vonatozás
A Mátrában és a Bükkben is két-két vonalon élvezhetjük a hajdani erdészeti célokat szolgáló keskenynyomtávú, napjainkban turisztikai célokra átalakított kisvasutakat. A Mátrában Gyöngyös és Mátrafüred, valamint Gyöngyös és Szalajkaház között zakatolhatunk, A Bükkben pedig Szilvásváradon és Lillafüreden utazhatunk a hangulatos szerelvényekkel. Mivel mindegyik szakasz rendelkezik zárt kocsikkal, így a kedvezőtlenebb, csapadékosabb időjárás esetén is élmény lehet a vonatozás!
 Fürdőhelyek
Kellemetlen időjárási körülmények között sokan választják a kellemes hangulatú fürdőhelyeket, melyek bizonyosan a feltöltődés és a kikapcsolódás tökéletes helyszínei. Szerencsére térségünkben is van lehetőség gyógyvizű, zárt, fedett fürdőhelyeken megmártózni, ahol ráadásul termálvizek szolgáltatják a kellemes ellazulást és a gyógyulást egyaránt. Sok esetben már a nagyobb szállodakomplexumok fürdőit, wellnessrészlegeit is igénybe vehetik külsős vendégek, de az autentikus mátra- és bükkvidéki fürdőhelyek között említhetjük Bükszéket, Egerszalókot, Egerben a Török fürdőt, Demjént vagy akár Mezőkövesdet is.
2023. október 14.
Demecs Norbi