A Mátrába látogató kirándulók elsődleges úti céljai között gyakran Kékestető szerepel, főleg a téli szezonban, amikor mindent hó borít. A megnövekedett látogatószám miatt az utóbbi években gyakran komoly forgalmi akadályok alakultak ki a csúcson, melynek egyik oka az lehet, hogy a hegytetőre érkezve sokan talán nem is sejtik, hogy az ismert hegyi tisztáson kívül mennyi lehetőség kínálkozik a környékbeli erdőkben. Most következő összeállításunkban túratippekkel és látnivalók bemutatásával szeretnék színesíteni egy-egy kékestetői látogatást.

Az ország legmagasabb pontja, Kékestető már az 1800-as évek végén is kedvelt kirándulóhely volt, elsősorban a Gyöngyös környékén élők számára, a trianoni elcsatolásokat követően pedig még népszerűbbé vált, mint hazánk újdonsült legmagasabb kiemelkedése. A csúcs és térsége az évtizedek alatt mit sem vesztett népszerűségéből, ám az ismert csúcskő és a TV-torony – kilátón túl megannyi csodát lehet felfedezni a kékesi erdők mélyén. A most bemutatásra kerülő túrák kiindulópontja mindegyik esetben lehet az Angyalok-tisztázásának nevezett rét, ahonnan tiszta időben a Magas-Tátra hófödte csúcsáig is elláthatunk.

A Sas-kő 

A Mátra keleti gerincén, a Kékest követő első jelentős kilátóhely a meseszép Sas-kő, melynek vulkanikus eredetű sziklameredélyéről kínálkozik káprázatos kilátás észak és kelet felé. Az Angyalok-tisztításáról az Országos Kéktúra vonalán keletre indulva egy ereszkedős, kb. 2 km-es túrával érhetjük el a káprázatos kilátópontot, melyen az I. világháborúban elesett turisták emlékére állított kőgúla áll. A varázslatos sziklaszirt kiválóan érezteti a Mátra hatalmasságát, tiszta idő esetén olyan érzésünk lehet, mintha talpunk alatt lenne az egész világ. Az elsősorban a Parádi-medencére és a Karancsságra, illetve a Bükk irányába szabad kilátást kínáló sziklakilátó sokszor a napkeltére vadászó fotósok egyik kedvenc pontja is. Ha hosszabb túrára vágyunk, akkor az Országos Kéktúra jelzését tovább követve a Disznó-kőig vagy akár az Ilona-völgyig is elbarangolhatunk, a rövidebb utak kedvelői pedig visszatérhetnek a Kékesre.

Pinceutak az északnyugati oldalon

Kékestető északnyugati oldalában három szélesebb út is kanyarog, az úgynevezett Alsó-, a Középső-, és a Felső-Pince út. Nevük gyöngyösi elbeszélések szerint feltehetően egy Pincés vezetéknevű családtól származhat, akik a legenda szerint a háború idején az egyik helyi sziklaüregben meghúzva próbálták túlélni a harcokat. Az utak “bejáratai” a Kékestető és a Veronika-rét között húzódó “Déli”-sípályáról nyílnak, és az ösvények egyenként vagy akár összekötve is végigjárhatóak. Ezeken az utakon túrázva mesés természeti értékekre bukkanhatunk: gyönyörű, gótikus templomcsarnokot idéző bükkerdő, vadászkunyhó, források és kilátóhelyek, fenyvesek, valamint még kardio-ösvény is található ebben a térségben. A hegyoldal domborzatát követő, lépcsőzetesen kanyargó úthálózaton Kékestetőről akár Mátraházára is leereszkedhetünk.

Források és pihenőhelyek

Kékestető térségében található az ország két legmagasabban fakadó természetes forrása, a Jávoros-forrás és a Disznó-kút. A Jávoros-forrás a Kékestetőre vezető műút mentén található, ahol pihenőhely és tűzrakóhely is adott, így kisebb családi vagy baráti közegben itt akár még nyársalásra vagy télidőben egy meleg tea, esetleg egy forralt bor főzésére is van lehetőség. A Disznó-kút az úgynevezett Kékes-lapos keleti oldalában fekszik, közigazgatásilag itt húzódik Gyöngyös és Markaz határvonala. A Kékestetőről a Négyeshatár felé vezető piros sáv turistajelzésen indulva, majd hamarosan a piros kör jelzésre térve rövid séta során érhetjük el az ország legmagasabban fakadó forrását, amely elsősorban a csapadékos időszakokat követően aktív. Innen érdemes tovább sétálni pár száz métert a piros sáv jelzésen, miután hamarosan elérjük a Hidas-bércet, ahonnan gyönyörű kilátást kapunk Gyöngyös és az Alföld irányába, de tiszta időben a Budai-hegyekig és a Pilisig is ellátni innen.

Hosszabb túrák 

Kékestetőről indulva természetesen a hosszabb túrákat, akár téli expedícióknak is nevezhető barangolásokat kedvelők számára is nagyon jó lehetőségek kínálkoznak. Az Országos Kéktúra útvonalát követve, kelet felé indulva a Mátra keleti, hullámvasút szerű gerincén egy igazán komoly, combos túra során akár a Mátra és a Bükk határának nevezett Sirok településéig is eltúrázhatunk. Ellenkező irányba, a Mátra második legmagasabb tömbjét, Galyatetőt is célba vehetjük, melyen keresztülhaladva akár Mátraszentimréig is eljuthatunk egy nap alatt. Sokan kedvelik a zöld sáv vagy a piros sáv jelzéseket, megyek gyönyörű környezetben, meseszerű erdőrengetegben ereszkednek alá, egészen Mátrafüredig. Itt fontos megemlíteni, hogy ezek már hosszabb, akár egész napos elfoglaltságot is jelentő keményebb túrák, így ezek esetében a megfelelő felszerelés, a gyakorlottság és a felkészültség elengedhetetlen eleme az útrakelésnek.

 

2023. december 23.

Demecs Norbi